Турският президент Реджеп Тайип Ердоган събира под 50 процента на президентските избори в страната, при 91,1 на сто обработени бюлетини, сочат данни на Висшата избирателна комисия (ВИК), цитирани от държавната Анадолска агенция.

За основния съперник на Ердоган - Кемал Кълъчдароглу са гласували 44,23 процента от избирателите.

Синан Оган от Алианса АТА получава 5,32 процента, а за Мухарем Индже, лидер на Партията на родината, който се отказа от президентската надпревара, са гласували 0,4 процента от избирателите.

Междувременно Ердоган призова в Туитър "всички участници в изборите и колеги да останат до урните, независимо от всичко, докато резултатите не бъдат официално обявени".

Лидерът на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу пък отправи призив към представителите на опозицията да не напускат избирателните секции, за да се предотврати фалшифициране на резултатите от президентските избори в страната.

Предстоящата нощ няма да се спи. Нашите представители в избирателните секции не трябва да ги напускат. Призовавам ВИК да гарантира, че данните от гласуването в провинцията са въведени в електронната система, написа опозиционният лидер в Туитър.

Той твърди, че в резултат на манипулации броят на гласовете, подадени за опозицията и отразени в бюлетините, е спаднал.

От опозицията твърдят, че Кълъчдароглу е спечелил на президентските избори в Турция.

Междувременно пред централата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) бе издигната сцена и хората започнаха да се събират в празнично настроение. В района звучи силна музика и събралите се хора носят турски знамена и флагове на партията.