Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече "истински синове на Турция" преселниците от България и други страни на Балканите в изказване по време на проява в Истанбул, цитирано от агенция ИХА и БТА. 

"Нашите братя и сестри, дошли от Западна Тракия, България и Балканите, не са преселници, а истински синове на тази страна", заяви турският президент по време на "Голяма румелийска среща", състояла се в конгресния център "Халич". 

По думите на Ердоган в историята турците като нация са дали на целия свят урок по човечност със своята съвест. "Не можем да благодарим достатъчно на Бога, че имаме дом като Турция", посочи още той.

Президентът се бори за нов мандат на поста и тази неделя ще се яви на балотаж заедно с кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу.

Дни преди предстоящия вот противоборството между двамата е в разгара си. Късно снощи в интервю за държавната телевизия ТРТ Ердоган повтори свое твърдение, че Кълъчдароглу си сътрудничи с ПКК, считана за терористична групировка от Турция и нейните западни съюзници. За това президентът се позова на видеоклип, в който са преплетени кадри на Кемал Кълъчдароглу и на кюрдски боец. 

"Кълъчдароглу е снимал видеоклипове с терористите в Кандил", каза Ердоган, визирайки базата на ПКК в иракската планина Кандил. "Били монтаж, били това, били онова... Членове на ПКК показаха подкрепата си за Кълъчдароглу с видеоклипове", добави той. 

Кълъчдароглу нарече Ердоган "фалшификатор", а в "Туитър" заяви: "Уморен съм да бъда клеветен, но той не е уморен да ме клевети".

Ердоган беше критикуван от опозицията, когато показа същото видео по-рано по време на кампанията си за изборите. Видеозаписът се състои от кадри, взети от видеоклип от кампанията на Кълъчдароглу и изображения на ПКК от друг видеозапис, публикуван в интернет преди 10 месеца, в който бойците приветстват своя главен командир Мурат Карайълан.

Стремейки се да използва националистическите настроения, Ердоган многократно внушава за съществуващи връзки между Кюрдската работническа партия (ПКК) и опозицията, без да предоставя доказателства. 

Противниците на Ердоган виждат в обвиненията симптом на една медийна среда, силно наклонена в полза на Ердоган след десетилетие на трансформация, вкарване в затвора на журналисти и закриване на критични издания. Това според тях е представило на избирателите изопачено отразяване на действителността преди изборите. 

"Репортери без граници" класира Турция на 165-то място от общо 180 страни по отношение на свободата на печата, припомня БТА. 

Обвиненията на Ердоган увеличиха политическото напрежение преди втория тур на изборите, които се смятат за най-тежкото изпитание за досегашния президент, който управлява страната вече две десетилетие и се стреми към нов мандат.