Израелските атаки срещу Газа са прераснали в масово избиване, а че международната общност си затваря очите за случващото се, е срамно за човечеството. Това е заявил в телефонен разговор с папа Франциск президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата са обсъдили израелско-палестинския конфликт, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер, позовавайки се на съобщение на Дирекцията по комуникациите на турското президентство.

По думите на Ердоган всички държави трябва да надигнат глас срещу тази човешка трагедия, се посочва в разпространеното съобщение, добавя БТА.

Турският лидер е казал още, че трайният мир в региона, в който се намират свещените места на трите монотеистични религии, ще бъде възможен само чрез създаването на независима, суверенна и географски интегрирана палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим.

Ердоган е откроил също така и големите усилия, които Турция полага за доставянето на хуманитарна и медицинска помощ в Газа.

По думите му всички трябва активно да подкрепят тези усилия, за да се гарантира непрекъснатата доставка на помощ за невинните граждани.