Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес подписа указ за насрочване на парламентарните и президентските избори на 14 май, предадоха турските медии.

Указът ще бъде публикуван в Държавен вестник, посочи президентът.

Ердоган направи изявление в президентския комплекс в Анкара, предавано от държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Нашият народ ще отиде до урните, за да избере своя президент и депутати на 14 май, заяви Ердоган в реч след подписването на решението за изборите.

Както е известно, споделихме с обществеността решението си да актуализираме датата на изборите (14 май) веднага след Нова година, каза Ердоган, като припомни някои от причините за промяната на датата на вота, който първоначално бе планиран за 18 юни.

18 юни бе дата, която съвпадаше с университетските изпити, което засяга бъдещето на милиони млади хора, заяви президентът и добави, че по това време също стотици хиляди турски граждани пътуват, за да извършат поклонение (хадж), информира ТРТ-Хабер.

Той припомни, че учениците от началните и средните училища излизат във ваканция непосредствено преди датата на изборите и съответно милиони турски граждани се отправят към родните си градове или към летните курорти.

Президентът говори и за унищожителните земетресения на 6 февруари, като посочи, че заради трагедията за известно време изборите са останали на заден план.

При земетресенията, които пряко засегнаха 14 милиона граждани, живеещи в 11 окръга, загинаха повече от 47 хиляди души, над 115 хиляди бяха ранени, каза Ердоган.