Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Русия може да се състои през октомври, съобщи пред ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Да, посещението на президента на Турция може да се състои през октомври, посочи Песков в отговор на въпрос дали турският президент може да пристигне в Русия още този месец.

Вчера по инициатива на турската страна се състоя телефонен разговор между президентите на Русия и Турция. Пресслужбата на Кремъл съобщи, че Владимир Путин е поканил турския си колега на работно посещение в Русия и че поканата е била приета.

Президентите на Русия и Турция се обявиха за продължаване на процеса на политическо уреждане в Сирия и изразиха намерение да съдействат за свикването на сирийския конституционен комитет под егидата на ООН в края на октомври в Женева, се посочва в съобщението на пресслужбата на Кремъл. В него се казва също, че двамата лидери са потвърдили желанието си за гарантиране на териториалната цялост на Сирия.

Двамата президенти са подчертали необходимостта от предотвратяване на конфликт между турските и сирийските сили в Северна Сирия, където Турция предприе военна операция, посочва АФП, като се позовава на съобщението на пресслужбата на Кремъл.