Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че инфраструктурата в югоизточната част на страната, засегната от опустошителните земетресения през февруари, ще бъде възстановена в рамките на една година, предаде турският проправителствен в. "Тюркийе".

Във видеообръщение турският лидер се обърна към участниците в 26-ата Евразийска икономическа среща на върха в Истанбул, добавя БТА.

Земетресенията нанесоха сериозни щети на турската икономика. Планираме да възстановим инфраструктурата на региона в рамките на година, каза Ердоган, като добави, че в този процес е важен приносът не само на държавата, но и на предприемачите.

Той посочи, че около 14 милиона души са се намирали в зоната на бедствието.

Междувременно опонентът на Ердоган - лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, номиниран за кандидат за президент от опозиционния алианс, обеща да осигури безплатни жилища на пострадалите от опустошителните земетресения през февруари, ако спечели изборите, предаде турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Кълъчдароглу, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и други членове на НРП днес са на посещение в Хатай - един от най-пострадалите райони при трусовете.

Давам думата си на всички наши граждани, пострадали от земетресенията, че след като дойдем на власт, ще дадем на всеки ключовете за апартамент, изграден от ТОКИ (Администрацията за жилищно развитие на Турция), и няма да вземем и дори и пет куруша за това, каза Кълъчдароглу.

Той критикува властите, че все още не са подготвили доклад за последиците от земетресенията - 37 дни след трагедията. Политикът припомни, че подобен доклад е бил изготвен 21 дни след земетресението с магнитуд 7,6 край Мраморно море на 17 август 1999 г.

На фона на обещанията между двамата кандидати за президентския пост палатки и фургони на хора, останали без жилище при унищожителните земетресения в Югоизточна Турция, бяха наводнени при проливни дъждове, които са обхванали голяма част от Турция през последните дни, предаде турската новинарска агенция ДХА.

По информация на агенцията при пороен дъжд са били наводнени палатков лагер, както и фургони на хората в град Искендерун, окръг Хатай.

Много палатки и фургони са били напълнени с мръсна вода и много кал, при което са нанесени щети във временните домове.

Хората отправиха призив към властите да подобрят инфраструктурата в района, добавя БТА.

Окръг Хатай е сред най-тежко засегнатите райони при унищожителните земетресения в Турция на 6 февруари.

Броят на загиналите при трусовете вече е над 48,5 хиляди души, ранени са над 115 хиляди.