Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече днес френския си колега Еманюел Макрон неспособен и амбициозен поради твърдата подкрепа на френския държавен глава за Гърция в кризата, която противопоставя Гърция и Турция в Източното Средиземноморие, предаде АФП.

По време на видеоконферентна връзка с местни функционери на неговата партия турският президент защити силовата си международна политика и отправи поредни критики срещу френския президент.

"Някои се питат какво прави Турция в Сирия, в Либия, в Източното Средиземноморие/.../ Ако Турция се откаже от всичко, ще се справи ли Франция с хаоса, провокиран от неспособния и амбициозен човек, който ръководи Франция, и ще възприеме ли разумна политика?", е цитиран да казва Ердоган.

Отношенията между Париж и Анкара се влошиха значително през последните седмици поради подкрепата, оказвана от Франция на Гърция в конфликта й с Турция в Източното Средиземноморие.

По-рано днес Турция обяви, че смята, че условията са благоприятни за рестартиране на преговорите със съюзничката й от НАТО Гърция, след като турският сеизмичен кораб Оруч Реис напусна спорните води в Източно Средиземно море, заяви турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от Ройтерс.

Турция и Гърция имат разногласия по отношение на обхвата на континенталните си шелфове и проучванията за потенциални енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

Напрежението нарасна миналия месец, след като Турция изпрати проучвателния кораб Оруч Реис във води, към които Гърция и Кипър имат претенции.

Корабът се върна в турското пристанище Анталия в неделя за "рутинна поддръжка" по думите на Анкара - ход, който Атина приветства.

Говорейки на онлайн панел, Калън заяви, че връщането на Оруч Реис в Анталия е възможност за напредък на преговорите и "тя не трябва да се пропилява". Той добави, че Анкара се надява, че това "ще рефлектира положително" на срещата на върха на ЕС на 24 и 25 септември.

Турция беше предупредена от Брюксел, че може да се изправи пред санкции, ако не постигне напредък в спора с Гърция до тази среща.

"Искаме да видим отварянето на нова страница в отношенията между Турция и Гърция, но също и в отношенията между Турция и ЕС", посочи Калън.

"Надяваме се и смятаме, че климатът е благоприятен за това в момента и сме постигнали разбирателство кои стъпки трябва да предприемем през следващите няколко седмици за възобновяване на преговорите", заяви президентският говорител.