Турският президент обвини Запада за случващото се в Газа и повтори позицията си, че "Хамас" не е терористична организация. Реджеп Тайип Ердоган говори на голям митинг, организиран в знак на солидарност с палестинския народ, който се проведе на бившото летище "Ататюрк" в Истанбул, предаде БТА. В отговор Тел Авив отзова свои дипломати от Турция. 

Още снимки вижте тук >>> 

"Израел, ти се окупатор, ти си групировка. Какво беше Газа, Палестина през 1947 г., какво е днес? Израел, как дойде тук, как влезе? Вие сте нашественик, групировка. Турският народ знае това", заяви Ердоган пред множеството на митинга.

По думите на президента на демонстрацията са присъствали около милион и половина граждани от мегаполиса и от различни други окръзи на страната, както и от други държави.

Летище "Ататюрк" днес гъмжеше от хора, развяващи турски и палестински знамена. Разнасяха се скандирания "Израел, ти си окупатор", "Уммата (общността) призовава света от Истанбул", "Газа е нашата родина", "Израел, спри клането на нашите братя", "Газа ще бъде гроб за Израел".

В речта си пред насъбралото се множество турският държавен глава посочи, че Турция ще продължи с всички средства да защитава палестинската кауза, както и усилията да принуди Израел да спре колкото се може по-скоро ударите срещу Газа.

Снимка: БТА/AП

"Ще доживеем деня, когато потисниците ще се махнат от Палестина", заяви още Ердоган и продължи: "Израел, ти си сам в света и ще продължиш да бъдеш сам".

В речта си турският президент обвини Запада в двуличие по палестинския въпрос.

"За Украйна давате всичко, но когато стане дума за Палестина, си запушвате ушите. Не искате да чуете дори Генералния секретар на ООН", каза той.

Снимка: БТА/AП

На митинга присъстваха политици, хора на изкуството, представители на неправителствени организации, медии, на спортните, културните и бизнес средите в страната. На събитието бе дошъл и президентът на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република Ерсин Татар.

Хиляди полицаи охраняваха митинга днес, който турската държавна телевизия ТРТ Хабер предаде на живо.

В отговор външният министър на Израел Ели Коен обяви, че Тел Авив е отзовал някои от своите дипломатически пратеници в Турция заради "тежки изявления" на Анкара, предаде Ройтерс.

Снимка: БТА/AП

"Предвид тежките изявления, идващи от Турция, разпоредих връщането на дипломатическите представители там, за да бъде извършена преоценка на отношенията между Израел и Турция", посочи Коен в публикация в "Екс", цитирана от БТА. Израелският първи дипломат не даде повече подробности.

Израелското посолство в Турция едновременно с това публикува на страницата си в социалната мрежа "Екс" изображение с надпис на турски: "Хамас" е терористична организация".