Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще предприеме действия пред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Съвета за сигурност на ООН във връзка с ядрения арсенал, с който се предполага, че разполага Израел, предаде турската частна телевизия НТВ.

Ердоган каза това по време на бизнес форум в Алжир вчера в изказване, посветено в голямата си част на събитията в Газа. Той заяви, че, макар да не го признава открито, Израел разполага с ядрено оръжие, а Турция е решена да не допусне този въпрос да бъде забравен.

"Има ли Израел атомна бомба или не? Кажи го, не може да го каже. Но ние го казваме. Израел, ти имаш атомна бомба. Подадохме жалба до съответните органи и продължаваме да действаме. Ще предприемем инициативи както пред Съвета за сигурност на ООН, така и пред Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) по този въпрос, който застрашава сигурността на целия регион, включително и на Турция", подчерта турският лидер.

Миналата седмица, на връщане от посещение в Берлин, Ердоган заяви, че Турция ще поиска от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да инспектира наличието на ядрено оръжие в Израел, припомня БТА.

Ердоган отбеляза тогава, че тъй като Израел не е страна по Договора за неразпространение на ядрени оръжия, той не подлежи на неговите правила. "Съществува обаче ситуация, при която държавите членки могат да се обърнат към Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изхождайки от съображения за ядрената безопасност, и да поискат механизъм за инспекция. Ние ще задействаме това още сега", обясни той.

По думите на президента ще отнеме известно време да бъде взето решение по това искане. Процесът изисква решението да бъде изпратено след това на Съвета за сигурност на ООН, където, по думите му, е възможно САЩ да наложат вето.

"Въпреки това е изключително значимо това, че този въпрос изобщо се обсъжда на тази основа. Това е първият път, в който официално е регистрирано такова заявление, отнасящо се до Израел. Напредъкът по този въпрос е много важен от гледна точка на балансирането на стратегическите интереси в региона. Ние ще продължим да оказваме натиск оттук нататък", каза още Ердоган.

"Като Турция ние призоваваме: (наличието на) израелски ядрени оръжия трябва да бъде проверено отвъд всякакво съмнение, преди да стане твърде късно. Ние ще продължим да следим въпроса", добави още той пред журналисти в самолета си на връщане от Германия, където разговаря с президента Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц.