Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че палестинската въоръжена групировка "Хамас" не е терористична организация, а освободителна група, водеща битка за защита на земята си, предадоха Ройтерс и БТА.

В реч пред депутатите от своята партия в парламента Ердоган заяви, че Израел се е възползвал от добрите намерения на Турция и че няма да отиде в Израел, както бе планирано по-рано.

Ние нямаме проблем с израелската държава, но имаме проблем с политиката на Израел спрямо палестинците, каза Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Турският президент посочи, че е натъжен от "неспособността" на ООН да постигне съгласие по резолюция за бомбардировките на Израел в ивицата Газа и да призове за хуманитарно прекратяване на огъня. Ердоган призова за реформа на ООН, като заяви, че Съветът за сигурност трябва да бъде реформиран и да стане по-приобщаващ.

Турският президент призова Израел да се вслуша в призивите за мир. Ердоган призова и за незабавно прекратяване на сраженията между двете враждуващи страни. Според него Израел трябва да спре атаките срещу Газа, но нападенията срещу израелските земи също трябва да спрат.

Ердоган каза, че "играчите извън региона трябва да спрат да наливат масло в огъня в подкрепа на Израел". Той призова световните сили да окажат натиск върху израелското правителство да спре атаките. Според турския президент мюсюлманските страни трябва да действат заедно за прекратяване на огъня и за постигане на траен мир.

Ердоган каза също, че Турция е готова да бъде гарант на палестинската страна и призова за организиране на международна мирна конференция за конфликта между Израел и палестинците.

Според него граничният пункт Рафах трябва да остане отворен за хуманитарна помощ.

Италианският вицепремиер Салвини определи като отвратително изказването на Ердоган за "Хамас"

Италианският вицепремиер Матео Салвини осъди думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за палестинската радикална групировка "Хамас" като "гибелни и отвратителни", предаде Ройтерс.

Салвини ще предложи на италианския министър на външните работи Антонио Таяни да извика турския посланик в Рим, съобщи в изявление канцеларията на вицепремиера.