Седем министри може да загубят постовете си заради лошите резултати на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори в неделя, 31 март, твърдят турски медии.

Според публикации в редица онлайн издания турският президент и лидер на ПСР Ердоган ще поиска оставките на министрите на насроченото днес заседание на Централния изпълнителен комитет (ЦИК) на партията.

Извънредното заседание на ЦИК на управляващата Партия на справедливостта бе свикано за обсъждане на резултатите от местните избори, на които ПСР се класира на второ място, след опозиционната Народнорепубликанска партия.

Министрите, които "ще трябва да платят сметката" за слабото представяне на изборите за местна власт, са правосъдният - Йълмаз Тунч, министърът на труда и социалното осигуряване Ведат Ъшъкхан, министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки, министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, министърът на търговията Йомер Болат, министърът на националното образование Юсуф Текин и министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, пишат някои издания, сред които в. "Карадениз газетеси", цитирани от БТА.

Според други медийни публикации, позоваващи се на списък, достигнал до информационния сайт "Елипс хабер", ще бъдат поискани оставките на Али Ихсан Явуз, партийния ръководител по изборните въпроси, както и на целия екип, отговарящ за медийното представяне на партията, а именно: Ертан Айдън, Еркан Кандемир, Фатма Бетюл Саян Кая и Юсуф Зия Йълмаз.