В телефонен разговор с държавния глава Румен Радев президентът Реджеп Тайип Ердоган изрази признателност за подкрепата на България в спасителните операции след двете изключително силни земетресения в Турция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Ердоган подчерта бързата реакция на България, която беше първата държава от Европейския съюз, изпратила спасителни екипи на място в засегнатите населени места.

С подкрепата на българските институции стотици доброволци от страната ни се включиха в действията по търсене и оказване на помощ на пострадалите от земетресенията в югоизточната ни съседка. Държавният глава Румен Радев подчерта съпричастността и солидарността на България в този труден за Турция момент.Той изрази и готовността на страната ни да продължи да оказва подкрепа за по-бързото преодоляване на последиците от земетресенията, така че да не се губи време по отношение на набелязаните перспективи в двустранните отношения.

На 15 февруари служебното правителство прие решение за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ за Турция и Сирия, след като двете страни пострадаха тежко от земетресенията на 6 февруари.

Междувременно стана ясно, че операциите по издирване и спасяване на оцелели в повечето от засегнатите от разрушителните земетресения вече са завършили, съобщи днес ръководителят на турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) Юнус Сезер, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Той съобщи, че към 18 февруари спасителни дейности са се извършвали в 98 разрушени сгради в окръг Хатай, докато ден по-рано броят им е бил около 200. В Кахраманмараш се работи в руините на 19 сгради.

Загиналите в Турция са най-малко 40 642. Почти 20 милиона души са били засегнати от трусовете.

Помощите за пострадалите райони трябва да продължат най-малко една година, за да могат те отново да се превърнат в място за живеене, каза от своя страна турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Министърът на околната среда и градоустройството Мурат Курум обяви, че от март ведомството му ще постави началото на проекти за изграждане на жилища в засегнатата зона. Жилищните сгради ще бъдат съобразени с историческите традиции на отделните региони, като същевременно ще бъдат установени ограничения за броя на жилищните етажи на новите постройки.

До момента в района са регистрирани над 6000 вторични труса, от които около 40 са били с магнитуд от над пета степен по Рихтер, каза представителят на AFAD Орхан Татар, цитиран от ДПА.

По оценки на Ройтерс до момента жертвите от двете големи земетресения на 6 февруари надхвърлят 46 хиляди заедно с тези в съседна Сирия, но броят им се очаква да нарасне още.