Турският президент Реджеп Тайип Ердоган представи на митинг в Истанбул предизборната програма на своята Партия на справедливостта и развитието, предадоха информационните агенции.

Турция никога не се е отказвала от своята цел за присъединяване към ЕС, заяви Ердоган и допълни, че събеседниците на Анкара в Европа са тези, които не проявяват същата решителност по въпроса.

Президентските и парламентарни избори следващия месец ще открият нова ера пред Турция, заяви Ердоган, чиято партия е на власт от 15 години. "Изборите на 24 юни ще бъдат повратна точка за Турция", каза Ердоган пред хиляди свои привърженици.

Турският президент, който се бори за преизбиране, обеща повече инвестиции, икономически растеж и ангажимент към демокрацията.

"Анкара запазва своята привързаност към идеята за членство в ЕС, въпреки че не среща аналогична реакция от страна на съюза", каза турският президент. Той заяви, че стъпка по стъпка Турция се превръща "в най-силната страна в региона", а в бъдеще "ще стане един от най-големите играчи на международната сцена".

Ердоган обеща нови военни операции срещу кюрдските бойци по границите си със Сирия и Ирак, допълва Асошиейтед прес.

"Ние няма да се откажем от борбата с терористичните организации. Ще добавим нови военни операции към "Ефратски щит" и "Маслинова клонка". Нашите войници са готови за нови мисии", каза турският президент, визирайки предишните две операции в съседна Сирия.

Ердоган свика президентските и парламентарни избори над година по-рано от предвиденото. Според анализатори тази стъпка е продиктувана отчасти от стремеж да се използват надигналите се националистически настроения след успешната операция срещу сирийските кюрдски милиции в граничния анклав Африн.

Изборите на 24 юни ще бъдат кулминация на преминаването към президентска система, при която постът министър-председател ще бъде премахнат, а президентът на Турция ще получи широки правомощия, отбелязва ДПА.

Коалицията от опозиционни партии, които твърдят, че новата система ще доведе до еднолично управление, обещаха връщане към парламентарната система с ясно разделение на властите в държавата.

В стремеж да разсее страховете за турската икономика Ердоган обеща по-ниски лихви и инфлация, както и намаляване на дефицита по текущата сметка, допълва АП.

"Турската икономика ще бъде по-устойчива на външни сътресения и финансови кризи. Турция ще стане още по-привлекателна за инвеститори", зарече се Ердоган.

По време на управлението на неговата партия Турция преживя икономически растеж и инфраструктурна експанзия, но инфлацията остава двуцифрена, лирата бързо се обезценява спрямо еврото и долара, а младежката безработица е висока.

В страната от две години е въведено извънредно положение след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г. Десетки хиляди хора, включително десетки журналисти, са в затвора. Съдии, учители и войници са сред над 130-те хиляди уволнени с декрет.