Европейският парламент настоя отново Съветът на ЕС и Европейската комисия да прекратят преговорите за присъединяване с Турция. Резолюцията бе приета с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 въздържали се, съобщиха от институцията.

Обновяването на митническия съюз между ЕС и Турция от 1995 г. следва да остане възможност, според мнозинството. Трябва да бъдат предоставени европейски фондове в подкрепа на гражданското общество, се посочва в документа. Заради продължило години дълбоко политическо и демократично отстъпление, ЕП препоръчва прекратяване на преговорите. ЕП остава дълбоко обезпокоен от лошите показатели на Турция по отношение спазването на човешките права, законността, свободата на печата и борбата с корупцията, както и от "всесилната президентска система", предаде БТА.

Евродепутатите приветстваха решението на Турция от миналата година за официално отменяне на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 година. Те изразяват съжаление, че много от правомощията, предоставени на президента и изпълнителната власт след неуспешния опит за преврат, остават в сила и продължават да ограничават свободите и основните права на човека. Евродепутатите изразяват дълбока загриженост от свиващото се пространство за гражданското общество в страната, като голям брой активисти, журналисти и защитници на човешките права са в затвора.

По въпроса с правата на човека и новата турска конституция, ЕП препоръчва официално прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Евродепутатите изразяват воля в подкрепа на турските граждани и поддържане на открит политически и демократичен диалог. Настоява се ЕС да предоставя средства не на Анкара, а на гражданското общество - защитници на правата на човека, студенти и журналисти.

Според мнозинството, за да се запази икономическата обвързаност на Турция с ЕС, възможността за обновяване на митническия съюз от 1995 г., чрез включването например на земеделието и обществените поръчки, трябва да бъде запазена, само ако има ясни подобрения в областта на демокрацията, правата на човека, основните свободи и върховенството на закона.

Евродепутатите насърчават Турция да изпълни всички 72 изисквания за отпадане на визите за ЕС, което ще бъде в полза на турските граждани, особено студенти, представители, бизнеса, както и хора от смесени бракове в страните от ЕС. По повод войната в Сирия резолюцията отбелязва важната роля на Турция в отговор на миграционната криза и усилията на правителството в Анкара за предоставяне на временна закрила за бежанците. Според мнозинството в ЕП, Турция и нейните граждани са проявили голямо гостоприемство, като са дали подслон на над 3,5 млн. сирийски бежанци, като същевременно ги приканва да спазват принципа на забраната за връщане, се посочва в съобщението.

Асим Адемов (ЕНП, България) заяви, че няма да подкрепи предложението за прекратяване на преговорите с Турция.

"За нас е ясно, че пълноправното членство на Турция в ЕС на този етап е нереалистично. Турция има проблеми със зачитането на върховенството на закона, с човешките права, свободата и независимостта на медиите, които са сред основните ценности на ЕС. Но дали прекратяването на преговорния процес ще направи границата между Турция и ЕС по-сигурна? Дали с прекратяването на преговорния процес ние няма да тласнем Турция към ислямизация и радикализация?", попита той.

Светослав Малинов (ЕНП, България) добави, че за съжаление през последните години се наблюдава отстъпление на Турция по отношение изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз.

"При все това Съюзът трябва да остане ангажиран с политическия и демократичен диалог със страната в духа на добросъседски партньорски отношения и при спазването на споразумението за бежанците", отбеляза той.

Неджми Али (АЛДЕ, България) отбеляза: "Република Турция и ЕС активно си сътрудничат в сферите на икономиката, сигурността и управлението на бежанските потоци. Окончателният текст на доклада за Турция за 2018 г. не помага за продължаването на конструктивния диалог между ЕС и нашия стратегически партньор. Същевременно групата за действие за реформи поднови своята дейност и предприе мерки в отговор на притесненията на Европарламента. В този контекст за нас прекратяването на преговорния процес е неприемливо".

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ реагира срещу приетата от Европейския парламент резолюция. В изявление Йомер Челик заяви, че "тя е безсмислена, дискредитираща и няма никаква стойност за Турция".

Той обвини ЕП, че се е предал на идеологията на крайно десните елементи, отдалечил се е от демократическите критерии и гледа на света от тесния прозорец на крайнодесните сили.

По думите на Йомер Челик ЕП съзнателно си е затворил очите, когато турският парламент е бил подложен на бомбени атаки от пучистите на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО) и е отказал да подкрепи Турция в борбата срещу ФЕТО. "Европейските институции си затвориха очите и си запушиха ушите, когато турският парламент бе подложен на бомбени атаки от хората на ФЕТО. Европейските лидери се спотаиха вместо да подкрепят Турция в борбата срещу терора на тази групировка. Но в същото време не се стесняват да си сътрудничат с водачите на преврата. Европа подкрепя ПКК, подслонява и толерира нейните лидери и всякакви прояви, въпреки че е добре известно, че ПКК е терористична организация. Това се знае от всички", заяви говорителят на управляващата партия. Той посочи,че Турция е дала скъпи жертви в името на демокрацията.

"Ето защо решението на ЕП, който се е предал на расистките и сегрегационни идеологии, няма абсолютно никаква стойност за нас. Обръщам се към ЕП...Няма да вземем под внимание вашата резолюция. Връщаме ви я така, както е получена, за да ви напомня как стъпка по стъпка сте се предали на ксенофобията", заяви Йомер Челик.