Европейският парламент се очаква да гласува в четвъртък искането на белгийските власти за сваляне на имунитета на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Коцолино (Италия), за които се твърди, че са свързани със случая, станал известен като "Катаргейт", съобщи кореспендентът на БТА в Брюксел. Комисията на ЕП, която оценява исканията, днес единодушно е подкрепила на закрито заседание настояването на прокуратурата, съобщиха белгийски медии, като се позоваха на докладчика Манон Обри.

Отбелязва се, че Тарабела и Коцолино не са възразили срещу свалянето на имунитета им, както и че в случая се използва ускорена процедура. Обри е уточнила, че днешното решение е било повлияно от самопризнанията на задържаните през декември Антонио Панцери и Франческо Джорджи.

Както БТА съобщи, бившият евродепутат Панцери, обвинен в ръководител на организирана престъпна група за влияние в полза на Катар и Мароко, стана свидетел на прокуратурата и се надява да получи наказание от пет години затвор срещу пълни самопризнания. Джорджи, който беше негов парламентарен помощник и партньор на бившия зам.-председател на ЕП Ева Кайли, също е признал участие в незаконни действия. При задържането на Кайли, баща й, Джорджи и други предполагаеми участници в престъпната група, белгийските следователи откриха над 1,5 милиона евро в брой.