Председателят на Европарламента Давид Сасоли заяви, че санкциите, които страните от Европейския съюз наложиха върху износа на оръжие за Анкара са само първата стъпка от реакцията на Общността срещу операцията.

"Приветстваме решението за координирано (...) ембарго на бъдещите продажби на оръжия за Турция, но считаме това само като първата стъпка. Наш дълг е да изпратим недвусмислено съобщение, като призовем за общо европейско ембарго не само над доставките на оръжие, но също така над оръжията, които вече са на път (за Турция)", се казва в съобщение на Европейския парламент.

Германия, Франция, Холандия, Испания, Италия, Белгия и други страни обявиха, че спират продажбите на оръжия за Турция.

Попитан дали България ще вземе решение да спре износа на оръжие за Турция, премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, цитиран от БТА: "Ще го обмислим и ще ви кажа". По неговите думи износът на българско оръжие за Турция е за около три милиона долара. Можем и без тях, посочи премиерът по повод сумата на този износ.

Защо Германия спира оръжейните доставки

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува днес Турция за офанзивата в Сирия и обяви, че Берлин спира продажбите на оръжия на Анкара, предаде ДПА.

Турската военна операция срещу кюрдските Сили за защита на народа е хуманитарна драма с огромни геополитически последици. Затова германското правителство спира да продава оръжия на Турция, заяви Меркел в германския парламент.

В речта си пред депутатите Меркел още веднъж призова турския президент Реджеп Тайип Ердоган да сложи край на конфликта. Германският канцлер обаче се въздържа от призиви за санкции срещу Турция и отхвърли исканията за прекратяване на споразумението на ЕС с Анкара за бежанците.

Канцлерът предупреди, че турската офанзива в Сирия ще създаде допълнителна несигурност в Близкия изток и Европа и ще позволи на терористичната организация "Ислямска държава" да се завърне на политическата сцена.

Германският износ на оръжия за Турция в първите осем месеца на тази година достигна 250,4 милиона евро (най-високото ниво от 2005 г.), сочат данни на германското министерство на икономиката. Миналата година износът на оръжия от Германия за Турция възлизаше на 248,2 милиона евро, което постави Турция на първо място сред вносителите на германски оръжия.

Отговорът на Ердоган към Берлин: Това е непрофесионално

Реджеп Тайип Ердоган обвини германския външен министър Хайко Маас в непрофесионализъм, след като той призова за ограничаване на износа на оръжие за Анкара, заради военната операция "Извор на мира", пише руският вестник "Известия", цитиран от "Фокус".

Турският лидер нарече немския дипломат аматьор, който не разбира нищо от политика.

Ердоган също критикува решението на Берлин да ограничи износа на оръжие за Турция.

"Тук идва германският външен министър - човек, който няма чувство за мярка, и казва - няма да продаваме оръжие на Турция", заяви държавният глава пред репортери. Според Ердоган не Турция, а Маас и Германия ще загубят от този план.

По-рано Хайко Маас обяви, че германското правителство е решило да спре износа на оръжие за Турция поради операцията на Анкара в Сирия.