Еквадор планира да превърне огромните количества конфискуван кокаин в иновативен строителен материал, съобщава Ройтерс.

След като пое властта консервативният президент Гилермо Ласо засили усилията си за борба с трафикантите на кокаин. Количеството на заловените наркотици се удвои до над 210 тона за 2021 година.

Полицейските складове в страната не достигат за съхранението на наркотика. Рекордните количества надвишават и капацитета на пещите, които обикновено се използват за изгаряне на кокаина, казва Едмундо Мера, заместник-секретар по контрола на наркотиците в Министерството на вътрешните работи на Еквадор.

Това довело до идеята кокаинът да се превърне в бетон, като се използва методът на капсуловането.

Стотици блокове кокаин хидрохлорид и кока паста пристигат всяка седмица в завод за третиране на отпадъци в покрайнините на столицата Кито. Там те са пулверизирани на прах, заедно със стъкло, лекарства с изтекъл срок на годност и други отпадъци.

След това прахът се смесва с цимент, пясък и вода, за да се получи бетонна смес.

Докато суспензията се втвърдява, тя реагира с други налични материали, за да образува стабилна, твърда и непроницаема матрица. Това пречи на кокаина да проникне в земята или да бъде извлечен, твърдят от  Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

В момента няма планове за използване на капсулирания кокаин за други инфраструктурни проекти.

"Кокаиновият бетон" ще запълни специално изградена дупка, която ще се превърне в основа на бъдещ полицейски склад. Това допълнително ще затрудни престъпниците, които биха опитали да откраднат бетона, за да извлекат кокаина от него.

"Може да отнеме около 12 часа, за да се изгори един тон кокаин, но са необходими по-малко от три часа, за да се капсулова същото количество", твърди Пабло Рамирес, директор на Еквадор за разследване на борбата с наркотиците.

Процедурата помага да се освободят полицейските центрове за събиране на наркотици. Около 83 тона кокаин чакат да бъдат капсулирани. Според полицейските власти крайната дестинация на заловения наркотик била Европа и САЩ.

"Тази процедура е по-евтина, отнема по-малко време и не засяга околната среда", каза Рамирес пред Ройтерс.