Крайнодесни американски групировки планират протести и нападения преди и след церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщи в. "Вашингтон пост".

По информация на изданието, правоохранителните органи смятат, че екстремистки групировки може да проведат редица протести в цялата страна с участието на въоръжени лица, които може да носят и взривни материали.

Според вестника, властите не изключват и второ нападение срещу сградата на Конгреса и дори нападение срещу Белия дом.

ФБР следи в интернет дейността на крайнодесни, много от които продължават да призовават към насилие, като анализира онлайн комуникацията и преценява каква част са само закани и каква - реални намерения за агресивни действия.

"Вашингтон пост" пише, че заради заплахата от разправа някои законодатели са си наели частна охрана.

Същевременно обаче, има и организатори на демонстрации в подкрепа на президента Доналд Тръмп, които са били принудени да отменят прояви в административните центрове на някои щати и в столицата заради опасения, че може да ги арестуват.

В навечерието на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън властите в САЩ затягат мерките за сигурност. Голяма част от центъра на Вашингтон около Белия дом и Конгреса е затворена за движение на автомобилен транспорт. Зоната на Конгреса е изолирана и вече няколко дни там не се допускат посетители.

За церемонията в столицата трябва да пристигнат над 20 000 членове от Националната гвардия на САЩ. Те трябва да осигурят реда в града преди церемонията по встъпването в длъжност на Байдън. В района около Капитолия се поставят нови заграждания и се прилагат други мерки за сигурност.

Полицейското управление на Ню Йорк ще изпрати във Вашингтон 200 полицаи, за да помогнат за гарантиране на сигурността по време на церемонията, заяви вчера пред журналисти началникът на нюйоркската полиция Джон Милър.

Байдън е поискал от Лиса Монако, която той номинира за зам.-главен прокурор, да изпълнява длъжността на съветник по вътрешна сигурност в периода до церемонията по встъпването му в длъжност, предаде Ройтерс.

Федерални прокурори дадоха първата си пресконференция на 13 януари - почти седмица след нападението на Конгреса от 6 януари, при което загинаха петима души, а конгресмени трябваше да търсят къде да се скрият вътре в сградата. Започнало е разследване на повече от 170 души, участвали в щурма на сградата на Капитолия. Прокуратурата смята да обвини някои от най-сериозните нарушители в нападение и противодържавен заговор.

Обвиненията срещу Тръмп и Сенатът

Сенатът на американския Конгрес ще пристъпи към разглеждане на обвиненията срещу 45-тия президент на САЩ Доналд Тръмп в рамките на процедурата по импийчмънт един час след церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен глава Джо Байдън на 20 януари, съобщи на сайта си в. "Политико".

По сведения на изданието, сенаторите ще започнат да разглеждат обвиненията срещу Тръмп, повдигнати от Камарата на представителите, в 13 ч. на 20 януари (20 ч. бълг. вр.), освен ако всичките 100 сенатори не решат друго, но тази вероятност е малка.

По традиция тържествената церемония по встъпване в длъжност на новия американски лидер се провежда на стъпалата на Капитолия точно в 12 ч. на обяд.

Сенаторите ще трябва да дадат съгласие и за паралелното разглеждане на процеса по имипийчмънт заедно с утвърждаването на кадровите назначения на Байдън и реализацията на неговите законодателни инициативи.