Взрив в град Джанкой, разположен в северната част на Кримския полуостров, е унищожил крилати ракети на руския Черноморски флот, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинското министерство на отбраната. Властите в Крим обаче опровергават тази информация, като според тях е имало нападение с дронове от украинска страна, без да са нанесени щети на железопътната линия и инфраструктурата в северната част на полуострова, допълва ТАСС.

"Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети "Калибър" при превозването им с железопътен транспорт", заяви в социалните мрежи Главното управление на разузнаването към украинското министерство на отбраната. То допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от наземни кораби на руския Черноморски флот, са имали оперативен обсег от повече от 2500 километра на сушата и 375 километра в морето.

"В околностите на Джанкой се е активирала системата за противовъздушна отбрана. По предварителни данни отломките са повредили къща и магазин. За съжаление един човек е ранен", заяви губернаторът на Крим Сергей Аксьонов. "Железопътната линия и инфраструктурата не са повредени. Влаковете се движат по разписание", написа в "Телеграм" неговият съветник Олег Крючков.

Целта на всички свалени в над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения. Същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели, допълни Крючков. 

Норвегия достави осем танка "Леопард 2" на Украйна

На този фон Норвегия достави осем танка "Леопард 2" на Украйна, за да помогне в отблъскването на руското настъпление, съобщи ДПА, като се позова на норвежките въоръжени сили. Танковете са пристигнали и са готови за експлоатация, заявиха въоръжените сили в Осло, цитирани от БТА. 

"За Украйна даряването на танкове ще бъде ключово за способността ѝ да извършва настъпателни операции и да си връща територии, окупирани от Русия", заяви подполковник Ларш Янсен. Норвегия съобщи през февруари, че ще даде на Украйна осем от своите 36 по-стари танкове "Леопард 2А4". 

Осло каза също, че ще достави на Украйна четири ескортни автомобила, както и боеприпаси и резервни части.

Руският посланик във Вашингтон с обвинения към САЩ 

Със своите оръжейни доставки правителството на САЩ провокира разширяване на географията на украинската криза и си затваря очите за корумпираността на киевските власти, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов по повод новия пакет от военна помощ на стойност 350 милиона долара, който правителството на Джо Байдън отпусна на Киев, предаде ТАСС.

"Вашингтон е обсебен от идеята да нанесе стратегическо поражение на страната ни. Със своите действия американското правителство само насърчава украинските радикали към нови ужасни деяния", подчерта Антонов. 

"САЩ не се замислят за това, че наливайки масло в огъня, те само провокират разширяването на географията на украинската криза. Подобни действия поставят под заплаха сигурността на цяла Европа и увеличават риска от пряк сблъсък между Русия и НАТО", допълни руският дипломат. По думите му американското правителство "си затваря очите за корумпираността на украинската върхушка".