Група от седем сръбски експерти са подготвили конкретен план за размяна на територии с Косово, която предвижда Община Прешево да влезе в състава на най-младата държава на Балканите, съобщава излизащият в Прищина вестник "Зери", цитиран от "Фокус".

В замяна Косово ще предаде на Сърбия четири общини в северната част на страната. "Сърбия и Косово може да постигнат договор за размяна на територии, възможно е Прешево да стане част от Косово, но без Буяновац и Медведжа.

Общините на север (Лепосавич, Звечан, Зубин Поток и Северна Митровица) да се присъединят към Сърбия. Де факто тези общини са интегрирани в икономическата система на Република Сърбия и този сценарий може да завърши без обществени и етнически турболенции". 

Властите в Белград и Прищина засега се отнасят предпазливо към тези идеи. Българската позиция също остава без промяна 9 Косово да остане неделимо.

В същото време американското посолство в Прищина заяви, че постигането на договор между Косово и Сърбия е в ръцете на двете страни, но заяви на преговарящите, че "не могат да имат неограничена свобода на действие", съобщи агенция МИА.

В отговор на въпрос на прищинския "Газета експрес" за идеите на някои от участниците в преговорите за промени на границите, посолството на САЩ изрази очакване Прищина и Белград да постигнат стабилен договор, който няма да предизвика напрежение на Балканите.

Освен че няма да позволи да има пространство за планове, които предизвикват дестабилизация, Вашингтон ясно заявява, че страните няма да имат неограничена свобода при взимането на решения за съдбата на техните държави.

"Ще следим много сериозно и много внимвателно какво ще се договорят страните. Това не подразбира те да имат неограничена свобода на действие", заявява дипломатическото представителство на САЩ.

Според "Газета експрес" изявлението на официален Вашингтон идва след сравнително дълъг период на мълчание, който остави пространство за спекулации, публикувани в сръбски и косовски медии, за съществуването на тайни планове между хора, близки до американския президент Донард Тръмп и определени кръгове в Русия, за подялба на Косово.

С днешното изявление американското посолство в Прищина опровергава тези спекулации и се присъединява към големите европейски страни, които осъдиха реториката за "корекция на границите", за което интезивно се обявява президентът на Косово Хашим Тачи, пише "Газета експрес".

Идеите на Тачи срещнаха непряка подкрепа и от представители на официален Белград, например президентът Александър Вучич в последно време говори за необходимостта от "разграничаване с албанците", а подобни идеи лансира и външният министър Ивица Дачич