Бившият британски министър на здравеопазването Мат Ханкок е планирал да "уплаши сериозно населението" с Covid-19 по време на пандемията, става ясно от изтеклото съдържание на неговата кореспонденция с други министри и служители.

Скандалът около Мат Ханкок с изтеклата информация от негови 100 000 имейла продължава да се разраства.

"Сънди телеграф" разкрива нова информация за това как Ханкок е обсъждал кога да бъде обявено съществуването на новия вариант "Кент" на коронавируса, така че да се гарантира, че хората ще спазват правилата на локдауна. В размяна на реплики със секретаря на кабинета Саймън Кейс те стигат до заключение, че факторът "страх/вина" е изключително важен за посланията на правителството към гражданите.

На 13 декември 2020 година - пет дни преди правителството да премахне плановете за облекчаване на правилата за Коледа, Ханкок обсъжда "раздухването", както се изразява, на новия вариант със здравен съветник. На думите на съветника, че вместо да се подават твърде много сигнали предварително може би е по-добре направо да се обяви новия щам, бившият здравен министър отговаря: "Нека да уплашим всички до смърт". Ханкок обявява новия вариант на следващия ден.

Кореспонденцията на Ханкок бе предадена на вестник "Телеграф" от журналистката Изабел Оутшот, която му помогна да напише книга за пандемията, но е отявлен критик на локдауните. Оутшот заяви, че е решила да наруши споразумението за неразпространение на информация, защото смята, че това е в интерес на обществото.

Ханкок критикува действията й с аргумента, че се публикуват "едностранчиво и предубедено само съобщения в услуга на кампанията срещу локдауните".

От кореспонденцията по-рано стана ясно също, че Ханкок е заобиколил министъра на образованието при решението за затваряне на училищата през декември 2020 година.