С последното интервю на руския президент Владимир Путин бе дадена отново възможност да повтори стари лъжи, довели до човешко страдание и военни престъпления. Това заяви говорител на Европейската комисия, попитан за оценка на думите на руския държавен глава по повод нападението срещу Украйна.

Не видяхме нищо ново в това интервю, Путин повтори стари лъжи и манипулации, изкривява фактите, прояви враждебност към Запада, обобщи говорителят. Съжаляваме, че получи възможност да разпространява пропаганда, добави той.

Путин повтори опасните си и известни лъжи за Украйна, които използва в оправдание на войната. Тези лъжи доведоха до човешко страдание, военни престъпления и прояви на жестокост към украинците. Той отново показа, че няма интерес от истински стъпки в търсене на мир, добави говорителят, зитиран от БТА.

Путин каза, че Русия ще се бие докрай за интересите си. Ако иска наистина да се бори за интересите на страната си и на руснаците, той трябва незабавно и безусловно да изтегли военните сили и оборудването от Украйна според международно признатите й граници. Той трябва да се погрижи за решаването на огромните проблеми, пред които е изправено руското общество, заяви говорителят.

Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА