Европейската комисия съобщи днес, че препоръчва пътуващите от Китай към ЕС предварително да бъдат изследвани за ковид. Не се предвиждат изисквания за вида на изследванията, уточни говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

Говорителят поясни, че решението е в ръцете на страните от ЕС. По неговите думи подобна стъпка има широка подкрепа сред европейските държави, чиито представители заседават днес за трети път в последната седмица за обсъждане на необходимите мерки след отпадането на противоепидемичните ограничения в Китай и ръста в броя на заболелите там.

Според ЕК е необходимо да бъдат предприети предпазни мерки и подходът да бъде общоевропейски, поясни говорителят. Той отбеляза, че според комисията е необходимо също да бъде въведено задължение за носене на маски по време на полетите от Китай, за проследяване на съдържанието на отпадните води в самолетите от тези полети и за задълбочено изследване за възможни нови щамове на вируса на ковид.

Говорителят посочи, че ЕС няма отговор на изявлението на китайското външно министерство, което вчера предупреди за ответни мерки срещу страните, които въведат задължително изследване на пътниците от азиатската страна. Според нас предприемаме оправдани мерки, съобразени с обстановката в Китай, посочи говорителят.

Предлаганата мярка от ЕК е свързана с регистрираната висока заболеваемост в Китай и отпадналите ограничения за пътуване. Задължителни тестове вече се изискват от пътуващите от Китай  в Италия, Испания и Франция. Подобни мерки въведоха и Съединените щати, Великобритания, Австралия, Канада, Япония, Индия и Южна Корея.

Случаите на заразени с коронавирус в Китай се очаква да се увеличат значително на фона на предстоящи пътувания из цялата страна по повод настъпването на китайската Нова година. Докато настоящата вълна от зарази вероятно е достигнала своя връх в големи градове като Шанхай и Пекин, до края на месеца инфекциите ще се увеличат в отдалечени села и градове в провинциите в Централен и Западен Китай, предупреждават учени в ново изследване, публикувано днес в китайско медицинско списание. Като причина за това увеличение те изтъкват именно пътуванията по повод китайската Нова година, която започва на 22 януари.