Европейската комисия е решила днес да преназначи по негова молба от 1 април досегашния директор на транспортната дирекция Хенрик Хололей (Естония) на друга длъжност, съобщи говорител на институцията.

Срещу Хохолей бе предприета проверка за конфликт на интереси, защото е ползвал предоставени от Катар безплатни полети до Доха, докато негови колеги са преговаряли с катарските власти по споразумение в областта на гражданското въздухоплаване, предава БТА.

В началото на март ЕК уточни, че Хололей е преценил сам, че безплатните пътувания не представляват конфликт на интереси, както и че действащите тогава правила са били спазени. Говорител на комисията не опроверга информацията, че става дума за девет такива пътувания и заяви, че Доха е проявила "гостоприемство".

На следващия ден ЕК съобщи, че предприема незабавно промени, според които служителите ще могат да пътуват за сметка на организатори на събитие, само ако разноските се покриват от държава от ЕС, от ООН или страните от Г-7 и Г-20, от частни или държавни университети, когато пътуването е с академична цел.

По случая с Хололей бе предприета проверка и от омбудсмана на ЕС. Според днешно съобщение на комисията от следващата седмица Хололей ще бъде съветник в дирекцията за международно сътрудничество.

От декември миналата година в Белгия започна разследване на предполагаема корупция от страна на Катар и Мароко в институциите на ЕС, придобило известност като "Катаргейт". По това разследване бяха задържани един от заместник-председателите на Европейския парламент и настоящи и бивши евродепутати.