Всеки може да предположи какво ще съдържа интервюто на американският телевизионен водещ Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин. Вижданията на руския президент са известни. Изненада може да бъде, само ако Путин се разплаче и каже, че напълно се е провалил и се извини на украинците. Тогава бихме благодарили на г-н Карлсън, че е направил това интервю.

Това заяви говорител на Европейската комисия в навечерието на очакваното разпространение на записа с интервюто. Той добави, че платформата, където ще бъде качен разговора, следва да го свали възможно най-бързо, ако то е в нарушение на правилата.

Ако съдържанието бъде съобщено от страна на потребителите като нарушение, платформата трябва да провери и възможно най-бързо да го премахне, поясни говорителят. ЕК не се намества по отделни случаи, а при постоянно нарушение на правилата от дадена платформа, допълни той. Говорителят отбеляза, че през декември комисията предприе разследване срещу Х (Туитър), което би могло да завърши включително с решение за налагане на глоба,припомни БТА.

В ЕС се борим се с дезинформацията чрез свободата на изразяване на мнение, а не с опити за отравяне, преследване и прогонване, обобщи говорителят.

Попитан дали Карлсън може да бъде включен в следващите европейски санкции срещу виновниците за разпространение на пропаганда и дезинформация в интерес на Русия, той уточни, че подобни решения се взимат при закрити врата от държавите в ЕС.