Европейската комисия няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос.

Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България, добави той по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас. Ще съобщим на Службата за разследване на измами с евросредства ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти, добави говорителят.

Той поясни, че ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка. Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.

Наскоро бяха задържани двама журналисти - български и румънски, които разследвали опити да се изгорят документи, свързани с обществени поръчки и злоупотреба с еврофондове от страна на голяма строителна компания - Джи Пи груп.

Специализираната прокуратура пък подозира бизнесмена Миню Стайков и за злоупотреба с пари по програма "Млад фермер". ОЛАФ вече била уведомена, че 9 младежи - деца на негови служители в СИС Индъстрис, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по европейски програми.

Вероятно реакцията на ЕК е предизвикана и от убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, която преди време е правила предаване, свързано с източването на еврофондове.