Европейската комисия отпуска допълнително 65 млн. евро от Фонда за убежището, миграцията и интеграцията в помощ на България, Чехия, Полша и Румъния за подслоняване на хора, прогонени заради агресията на Русия в Украйна.

Четирите страни ще могат да използват средствата, така че да се подпомогне прехвърлянето на помощта за търсещите временна закрила от колективното подслоняване към наемането на частни жилища. Целта е те да бъдат подкрепени по време на преходния период, паралелно с езиково и професионално обучение, както и с достъп до социални и здравни услуги, уточнява кореспондентът на БНР в Брюксел.

В съобщението на ЕК се добавя, че ЕС прие над 4,1 милиона украинци, избягали след нахлуването на Русия в тяхната страна.

Агенциите на страните членки, НПО и международни организации могат да започнат прилагането на проектите си още от днес, уточняват от Комисията.

Мнозинството от гражданите на ЕС подкрепя приемането на украинските бежанци и предоставянето на помощ за Киев, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейската комисия.

Наблюдава се широка подкрепа за мерките защита на потребителите и дружествата от нестабилните цени на енергията, както и за действия за насърчаване на енергийната сигурност и прехода към чиста икономика. Според 86 на сто е важно, че са предприети европейски действия за ограничаване на непосредственото въздействие от нарастващите цени на енергията върху потребителите и предприятията. Над 80 на сто са удовлетворени от намаляването на търговската зависимост от Русия и Китай, допълва БТА.

Според 75 на сто ЕС трябва да финансира съвместни проекти в областта на отбраната за разработване на стратегически способности и технологии. Според 71 на сто ЕС трябва да продължи подкрепата за Украйна. За 86 на сто ЕС трябва да продължи да изпраща хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната, 77 на сто са съгласни ЕС да приема бягащите от военни действия, както и да налага икономически санкции срещу Русия. Почти две трети от европейците, съответно 67 и 65 на сто, са на мнение, че ЕС следва да подкрепи пътя на Украйна към ЕС и включването й в единния пазар. За 65 на сто финансовата и икономическата подкрепа за Украйна трябва да продължи, а 57 на сто искат ЕС да подпомогне купуването и доставката на военно оборудване и обучението на украинските сили.

Уточнява се, че проучването е извършено през август. Насърчително е да видим, че съпричастността на европейците остава висока, отбелязва по повод данните за подкрепата за украинските бежанци еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова, цитирана в съобщението.