На централния площад “Тахрир“ в Кайро хиляди протестиращи останаха и през нощта въпреки полицейския час, заявявайки, че е късно за отстъпки, предаде БНР. Повече от 5000 души се събраха сутринта на площада.

Снощи властите предложиха на опозицията незабавен диалог по всички ключови въпроси. Новият вицепрезидент Омар Сулейман обеща кабинетът да се заеме веднага с решаването на най-наболелите проблеми - безработицата, инфлацията и корупцията.

"Президентът ме натовари да вляза незабавно в политически контакти с всички сили и да започна диалог по въпросите, свързани с конституционната и законодателната реформа", каза в обръщението си Омар Сулейман, цитиран от Франс прес и БТА.
Сулейман, който досега беше шеф на разузнаването, съобщи, че правителството е готово да организира избори за "някои спорни места в парламента".
Египтяните гласуваха през ноември в парламентарни избори, които бяха спечелени с огромно мнозинство от управляващата Демократическа партия и бяха последвани от обвинения за масови фалшификации. Новоназначеният вицепрезидент, който е дългогодишен довереник на Хосни Мубарак, не уточни за какви реформи става дума и не назова силите, с които правителството е готово да преговаря, посочва Асошиейтед прес.

Опозиционните сили в Египет отдавна настояват да бъдат отменени ограниченията за това кой може да се кандидатира за президент. Президентски избори са насрочени за септември.

Телевизионното изявление според АП е нов опит на режима да замаже очите на десетките хиляди протестиращи, които обаче дадоха ясно да се разбере, че няма да приемат нищо друго освен отстраняване на Мубарак и край на неговия режим.

Мюсюлманските братя и други формации се обединиха в опозиционен фронт, чийто преговарящ е Нобеловият лауреат Мохамед ел Барадеи. Те казват, че искат да съставят правителство на националното единство без управляващата партия и че са готови да преговарят с военните. За последните два дни на протести в Египет загинаха над 150 души, а редица държави започнаха да евакуират гражданите си.

България също ще евакуира около 70 души от Кайро. По разпореждане на премиера Бойко Борисов правителственият самолет „Еърбъс” ще излети утре за египетската столица, за да прибере сънародниците ни, които желаят да се върнат в България.