Един човек е бил убит, а около 20 са били ранени в нощта на Хелоуин в две отделни нападения с огнестрелно оръжие в САЩ - в Чикаго и Канзас сити, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Между пет и седем души са били простреляни, а един е бил убит при стрелба в къща в Канзас сити, където снощи между 70 и 100 тийнейджъри се събрали на парти, съобщи началникът на полицията в града Карл Оукман. Няколко непознати на собствениците на къщата лица започнали да стрелят, след като били помолени да напуснат, добави той.

Четиринадесет души, сред които две деца и тийнейджър, са били ранени при стрелба от автомобил в Чикаго, съобщи полицията в града. Седем от ранените, включително тримата непълнолетни, са в тежко или критично състояние. Двамата нападатели, пътуващи в тъмен джип, стреляли по група, която стояла на кръстовище, съобщи полицията. Тринадесет души били простреляни, а един е бил ударен от автомобил, уточниха властите в Чикаго.

Полицията не е установила самоличността на извършителите и не разполага с подробности за мотивите, съобщи по време на брифинг старшият офицер от полицията в Чикаго Дейвид Браун.

Тези два случая са поредна проява на кърваво насилие след стрелбите в училища в САЩ, при които само през тази година загинаха и пострадаха десетки хора. Това допринесе за дългогодишните дебати в САЩ за контрола върху оръжията. Една от най-големите трагедии беше стрелбата в училището в Ювалди, щата Тексас, когато въоръжен мъж уби 19 деца и двама възрастни.