Един от учените, създали нервно-паралитичното вещество "Новичок" - Леонид Ринк, съобщи, че в най-скоро време ще пусне на пазара противовирусен и имуномодулиращ медикамент, който да бъде използван при лечението на Covid-19, предаде РИА Новости.

Ринк, който е доктор на химическите науки, обяви името на препарата - "Имофон".

"Лекарството действа срещу вирусни заболявания, но и по великолепен начин възстановява клетките след тяхната работа за имунната система. То ликвидира цитокиновата буря, която по мнението на много специалисти, се явява като една от причините за високата смъртност от коронавирус", заяви Леонид Ринк.

Експертът обясни, че новото лекарство е направено на базата на разработения през 1976 г. в бившия СССР препарат за лечение на проказа "Диуцифон". В "Имофон" обаче е отстранен основният недостатък на съветската разработка - недостатъчната разтворимост във вода и в кръвна плазма. В препарата са съчетани противовирусното средство "Дапсон" и две молекули метилурацил.

"Имофон" вече е изпробван върху 700 доброволци, като не са установени усложнено протичане на Covid-19 или смъртни случаи.

В допълнение лекарството ще може да се използва и при пациенти със склеродермия, ревматоиден артрит, псориазис, алергии, левкемия и белодробни заболявания.

В момента се произвеждат пробни партиди, за да се установи действието му при различни патологии.