В САЩ настъпи часът на расовата справедливост. Това заяви кандидатът на американските демократи за президентските избори Джо Байдън във видео, излъчено по време на траурната церемония в църква в Хюстън за 46-годишния цветнокож Джордж Флойд, починал при полицейско насилие при арест в Минеаполис, предаде Франс прес.

"Не можем повече да не обръщаме внимание на расизма, който наранява нашата душа", заяви бившият вицепрезидент на Барак Обама.

Байдън се срещна вчера с близките на Флойд, припомня Франс прес.

"Защо в тази страна прекалено много чернокожи американци стават сутринта, знаейки, че могат да умрат, живеейки просто живота си?", попита Байдън във видеото, излъчено на погребението.

Няколко народни избраници от Демократическата партия също взеха думата в самата църква, придавайки на траурната церемония политически оттенък.

"Джордж Флойд промени света и ние трябва да накараме света да разбере това", заяви конгресменът от Тексас Ал Грийн.

Депутатката Шийла Джаксън Лий пък изрази надежда, че смъртта на Флойд не е била напразна. "Той имаше мисия на земята да накара хората да се изправят на крака и да не седнат отново, докато не постигнат справедливост", заяви тя.

Депутатката каза, че бившите президент Бил Клинтън и Барак Обама са писали на семейството на Флойд. На семейството е било предадено и знамето на САЩ от името на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която вчера символично коленичи в Конгреса с други депутати демократи, преди да представи предложение за закон, целящ реформиране на полицията в страната.

И докато в Хюстън течеше погребението, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи призив за глобална борба срещу расизма и дискриминацията след "убийствената проява на полицейска бруталност срещу Джордж Флойд", предаде Асошиейтед прес.

В писмо, адресирано до персонала на ООН, Гутериш заяви, че позицията на световната организация спрямо расизма е кристално ясна - това е бич, който погазва Устава на ООН и вреди на най-съществените ценности на организацията. Гутериш допълни, че сега превъзходството на разума, толерантността и взаимното уважение в света е поставено драматично под въпрос от национализма, ирационалността, популизма, ксенофобията, расизма, белия супремасизъм и различните форми на неонацизма. Гутериш заяви, че централният проблем сега не е само полицейската бруталност, но трудността, която изпитват много власти по отношение на многообразието.

Гутериш призова всички полицейски сили да бъдат напълно подготвени по въпросите за спазването на човешките права и допълни, че много пъти полицейската бруталност е израз на фрустрациите на самите полицаи, както и на липсата на адекватна психо-социална подкрепа за тях.

Джо Байдън победи на първичните избори в Джорджия и Западна Вирджиния

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън печели първичните избори в Джорджия и Западна Вирджиния за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в страната през ноември, съобщи Асошиейтед прес.

Байдън вече е спечелил достатъчно делегати, за да получи номинацията на Демократическата партия на националния й партиен конгрес през август в Милуоки, щата Уисконсин, отбелязва агенцията.

Вотът в Джорджия беше белязан от проблеми. Избирателите съобщаваха за дълги опашки и неработещо оборудване, поради което на много места гласуването беше удължено.