Американският президент Джо Байдън ще направи европейска обиколка между 9 и 13 юли, съобщи Белият дом.

Първата спирка е Лондон. На 10 юли американският лидер ще бъде приет от британския крал Чарлз Трети в замъка Уинздор. Това ще бъде първа среща на Байдън и Чарлз след коронацията на монарха. Амеликанският президент не присъства на коронацията на Чарлз през май, но съпругата му и внучката им бяха на събитието.

Предвидена е и среща с премиера Риши Сунак. През юни британският министър-председател се срещна с Байдън във Вашингтон, където двамата лидери обсъдиха Украйна, икономиката след Брекзит и плюсовете и минусите на изкуствения интелект. От Белия дом заявиха, че предстоящата среща "ще укрепят близките отношения между двете нации". 

От Даунинг стрийт съобщиха, че подробностите за посещението ще бъдат оповестени скоро. По-рано тази година Байдън бе в Белфаст за отбелязване на 25-ата годишнина от мирното споразумение от Разпети петък, където се срещна за кратко със Сунак.

На 11 и 12 юли Джо Байдън ще участва в срещата на върха на НАТО във Вилнюс с фокус върху войната в Украйна.

На 13 юли американският президент заминава за Хелзинки, за да отбележи влизането на скандинавската страна в 31-членния военен съюз през април. Предвидени са консултации с лидери от Северните страни.