Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещне на 10 март във Вашингтон с президента на САЩ Джо Байдън, съобщиха от Белия дом със специално изявление.

Двамата лидери ще обсъдят енергетиката, веригите за доставки, Китай и създаването на специална работна за намаляване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива.

"Те ще обсъдят също координирането между САЩ и ЕС за борба с климатичната криза чрез инвестиране в чисти технологии, основаващи се на сигурни вериги за доставки", се посочва още в изявлението.

Законът на Байдън за намаляване на инфлацията - законопроект на стойност 430 млрд. долара, който предлага огромни субсидии за произвеждани в САЩ стоки и има за цел справянето с климатичната криза и насърчаване на възобновяемата енергия, предизвика гняв в Европа, припомня Ройтерс.

По-рано днес американският държавен секретар Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров се срещнаха за първи път от началото на войната в Украйна. Краткият им разговор се състоя по време на срещата на Г-20 в Индия. 

Висш американски служител каза, че Блинкън е използвал срещата, за да отбележи три неща пред Лавров: че САЩ ще подкрепят Украйна в конфликта, колкото е необходимо, докато войната приключи; че Русия би трябвало да промени решението си временно да спре участието си в Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, известен като Нов СТАРТ; и че Русия би трябвало да освободи задържания американец Пол Уилан.