Американският президент Джо Байдън пристигна в замъка Уиндзор, за да се срещне с британския крал Чарлз Трети, предаде Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Основна тема в разговорите между двамата бяха климатичните промени, добавя БТА.

Малко по-рано Байдън беше посрещнат със специална церемония и изслуша националния химн на САЩ, изпълнен от уелските гвардейци, преди да влезе в замъка за разговори с краля.

Снимка: AP/БТА

Сред присъстващите на срещата в Уиндзор бяха топ финансисти и филантропи, които също се включиха в обсъждането на финансирането на климата относно увеличаването на подкрепата за развиващите се нации за намаляване на въглеродните емисии. 

Специалният пратеник на президента Байдън за климата Джон Кери също беше там.

Снимка: AP/БТА

В залата, където се проведе разговорът, Байдън беше посрещнат лично от министъра на енергийната сигурност на Обединеното кралство Грант Шапс, добавя Би Би Си.

Малко след срещата в Уиндзор Байдън беше видян да се качва на своя хеликоптер Marine One.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Малко по-рано американският президент изтъкна "непоклатимото приятелство" между САЩ и Великобритания по време на посещение в канцеларията на британския премиер Риши Сунак днес, предаде Ройтерс.

Байдън пристигна късно снощи в Лондон - първата спирка от обиколката му в Европа, включваща и участие в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и визита в най-новата страна членка на алианса - Финландия.

Байдън пропусна церемонията по коронацията на британския монарх през май в съответствие с дългогодишната практика на американските президенти.

Снимка: AP/БТА

Очаква се Байдън и Чарлз да обсъдят климатичните промени, тъй като британският крал отдавна се е посветил на опазването на природата.

"Чудесно е да продължим нашите разговори", каза Сунак пред Байдън в градината на "Даунинг стрийт" 10, цитиран от БТА.

"Има много неща, които да обсъдим. Нашите отношения са непоклатими", изтъкна американският президент пред британския премиер.

Снимка: AP/БТА

Съветникът в Белия дом по въпросите за национална сигурност Джейк Съливан каза, че двамата лидери ще обменят мнения преди срещата на върха на НАТО в Литва, която започва утре и ще бъде фокусирана върху войната в Украйна.

Преди началото на обиколката си Байдън призова за предпазливост към кампанията на Украйна за присъединяване към НАТО, като посочи, че блокът може да бъде въвлечен във война с Русия.

Снимка: AP/БТА

"Не мисля, че в алианса има единство по въпроса дали Украйна трябва да стане част от семейството на НАТО в този момент", заяви снощи американският държавен глава в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Снимка: AP/БТА

Байдън предприе пътуването си броени дни след като Вашингтон се съгласи да изпрати касетъчни боеприпаси на Киев, отбелязва Ройтерс.

Този вид оръжия са забранени в повече от 100 държави, сред които Обединеното кралство, понеже са смятани за заплаха за цивилното население.

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, съхраняването, използването и предоставянето на този тип оръжия.

"Мисля, че премиерът Сунак и президентът Байдън споделят едни и същи стратегически възгледи по отношение на Украйна", заяви вчера Съливан.

Ден по-рано Сунак заяви в отговор на журналистически въпрос, че Великобритания е подписала конвенцията, която не разрешава използването на касетъчни боеприпаси, но ще продължи да играе своята роля в подкрепата за Украйна.