Европа може да се сдобие с "нов Афганистан" на своя територия в лицето на Украйна, ако не промени сегашната си позиция по отношение на Русия и не се върне на масата на преговорите. Това заяви американският икономист Джефри Сакс в интервю за португалския телевизионен канал RTP, съобщава "Известия".

Световноизвестният икономист добави, че европейските страни може да пострадат от собствените си действия.

"Европа беше шампион в дипломацията, но сега тя възприема единствено американската линия: "ние сме длъжни да победим /президента на РФ Владимир Путин/! Ние не водим преговори" И така нататък. Такъв подход е много опасен за ЕС", коментира Сакс.

Сакс смята поздобна политика спрямо Русия за главната грешка. Според него би било възможно да се разреши конфликтът, ако САЩ и Европа водеха преговори, а Брюксел не следваше американския дневен ред и действаше по свое усмотрение. Само че днешните действия на властите на ЕС преди всичко ще доведат до това, че Украйна ще бъде разрушена, счита Сакс.

"Преди началото на конфликта казах, че ако САЩ продължават в този дух, Украйна ще се превърне в следващия Афганистан. Понеже ние толкова обичахме Афганистан, че го разрушихме. Това е американският стил", разкритикува американският икономист Джефри Сакс, който точно днес навършва 68 г.

Роденият в Детройт Джефри Сакс е сред най-младите професори по икономика в историята на Харвард, преподавател в Колумбийския университет и бивш директор на неговия Институт за Земята. Той придоби популярност през 90-те години като съветник на правителствата в Източна Европа.