Две турски колони с военна техника са пресекли днес границата със Сирия и са се насочили към наблюдателните постове, разположени в южните райони на провинция Идлиб, съобщи днес телевизионният канал "Ал Хадас", като се позовава на източници от сирийската въоръжена опозиция. Според информация на телевизията една от колоните се е отправила към селището Хейш.

През 2017 г. в провинция Идлиб и пограничните райони Алепо, Латакия и Хама бе създадена северна зона за деесклация. На нейната територия действат сега 12 наблюдателни поста на турската армия.

Наблюдателен пост номер девет, намиращ се в град Морик, е блокиран сега от сирийските правителствени сили, които провеждат в този район операция против бунтовнически формирования.

Анадолската агенция съобщи, че днес сирийските правителствени сили са обстрелвали с картечници турски наблюдателен пост номер осем в Маарет ал Нуман. Няма щети от обстрела. От поста в Маарет ал Нуман на 19 август потегли турска колона бронирана техника за подсилване на пост номер девет в град Морик, но според съобщение на турското министерство на отбраната, конвоят е попаднал под обстрела на сирийски самолети и се е върнал назад.