Руският съд постанови15 дни административен арест за четиримата членове на групата "Pussy riot" ("Пуси райът"), нахлули на терена по време на финалния мач от Световното първенство по футбол в неделя, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Мачът беше прекъснат за кратко от неочакваното нашествие

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Освен това на Вероника Никулшина, Олга Пахтусова, Олга Карачова и Пьотър Верзилов е забранено три години да посещават спортни мероприятия. Съдът ги призна за виновни в "сериозно нарушаване на правилата за поведение на зрителите".

Embed from Getty Images

Няколко минути след нахлуването на четиримата на терена, групата написа в Туитър и Фейсбук, че това са нейни членове и разпространи списък с шест искания. В него се настоява за освобождаване на всички политически затворници и край на арестите по време на мирни демонстрации.

Embed from Getty Images

Най-известната проява на "Pussy riot" беше през февруари 2012 година, когато в знак на протест срещу президента Владимир Путин няколко членове на групата изпълниха "пънк молитва" в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва. Три от петте участнички в акцията бяха осъдени на две години лагер за хулиганство и накърняване на религиозните чувства на вярващите.

Русия е извършила "многобройни нарушения", осъждайки на затвор три членки на пънк групата, опитали се да изпълнят песни срещу Путин в московски катедрален храм през февруари 2012 г., постанови междувременно днес Европейският съд за правата на човека, цитиран от Франс прес.

Тъжителките - Мария Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич, са били подлагани на унижения по време на процеса, реши съдът в Страсбург, според който Москва нарушава свободата на изразяване. Магистратите задължиха Руската федерация да им изплати общо 37 000 евро обезщетение за морални вреди и още 11 760 евро за съдебни разноски.