Жена на 27 години е починала в болница в Каракас, след като е била простреляна в главата по време на протест срещу Николас Мадуро, предаде Франс прес, като се позова неправителствената организация Венецуелски център за наблюдение на социалните конфликти.

"Осъждаме убийството на младата Хурубит Раусео, ранена с куршум по време на демонстрация", се казва в съобщение в Туитър на организацията.

Същевременно в Туитър Хуан Гуаидо написа, че е убит и 24-годишен младеж, който е участвал в протестите на 30 април, предаде ТАСС.

"Диктатурата уби 24-годишен човек, който изразяваше желанието си за свободен живот", подчерта Гуаидо в Туитър.

В ожесточените сблъсъци, избухнали в близост до голям антиправителствен протест в Каракас, бяха ранени 27 души, обявиха местните здравни власти.

Пред демонстрантите Гуаидо призова за обща стачка и каза, че протестите във Венецуела ще продължат.

Същевременно пред свои привърженици, събрали се пред президентския дворец, Мадуро каза, че ще накаже предателите.

"Вчера шепа предатели, привлечени от пучистката десница, се опитаха да се наложат. Те бягат от посолство в посолство. Правосъдието ги издирва и скоро те ще отидат в затвора, за да платят за измяната и престъпленията си", каза Мадуро.

Сблъсъците във Венецуела

Сблъсъците избухнаха по обедно време вчера близо до военновъздушната база Карлота в източната част на Каракас. Протестиращи се опитаха да блокират пътя, водещ натам. Демонстрантите, някои от които маскирани, започнаха да замерят с камъни и коктейли Молотов Боливарската национална гвардия, която отвърна със сълзотворен газ.

На няколкостотин метра оттам хиляди протестираха по призива на Хуан Гуаидо срещу Николас Мадуро. Гуаидо беше призовал привържениците си да излязат на 1 май на най-голямата демонстрация в историята на Венецуела.

Според венецулеския депутат Мануела Боливар в сблъсъците в Каракас са били ранени най-малко 78 души, допълва ТАСС. Според правозащитни организации най-малко 150 демонстранти са били арестувани по време на протестите. Венецуелският министър на отбраната Владимир Падрино Лопес заяви, че в сблъсъците са били ранени и 8 военни.

Същевременно директорът на УНИЦЕФ Хенриета Фор призова да се вземат незабавни мерки за защита на децата от насилието във Венецуела, предаде Франс прес.

Ден по-рано, във вторник, по време на протестите и сблъсъците в Каракас бяха ранени най-малко 15 деца на възраст 14-17 години.