Руските бизнесмени, смятани за приближени до президента Владимир Путин, са пристигнали в САЩ, за да обсъдят санкциите на Вашингтон към Русия и руски олигарси. Това съобщи RTVi, като се позова на свой кореспондент в столицата на щатите.

Срещата в Атлантическия съвет е била закрита за медиите и се е състояла снощи. Тя е била организирана от наети руски лобисти в Щатите. Сред участниците са били представител на Министерството на финансите на САЩ, член на Съвета за национална сигурност на САЩ, експерти на съвета, бизнесмени.

Основна тема на дискусията са били американските санкции срещу Русия и руски олигарси от т.нар. "Списък на Кремъл". Преди време компанията LetterOne, която управлява активите на Фридман в САЩ, нае американски лобисти за защита на бизнеса на руския олигарх.

Има съобщения, че двамата емисари на Кремъл очакват и среща с конгресмени, но тя не е потвърдена досега. Според други източници, двамата носят послание от Владимир Путин с предложение за отлагане на нови санкции срещу Русия и отказ от включването на нови руски бизнесмени, приближени до властта в "Списъка на Кремъл".

Тема на обсъжданията вероятно е и замразяването на активите на руснаци в САЩ, като според неофициална информация сумата, на която те възлизат, е близо до 1 трилион долара.