Министерството на външните работи (МВнР) и българското посолството в Тирана са информирани и следят случая с жилищния блок в кв. "Киностудио" в Тирана, който е една от многото сгради в Албания, засегнати от тежкото земетресение през 2019 г. Част от живеещите в блока са представители на Българското национално малцинство (БНМ) в Албания, а някои от тях са и с българско гражданство. Това се казва в позиция на МВнР, публикувана на сайта на ведомството.

От МВнР информират, че в ранните сутрешните часове на 19 декември е започнало планираното събаряне на жилищната сграда. По информация на посолството ни в Тирана принудително са изведени от апартаментите им последните двама от живущите в блока, които са и български граждани. По тяхно искане на място е присъствал българският консул в Тирана, на когото не е била осигурена възможност за достъп до българските граждани, намиращи се в сградата.

Днес са дадени указания на посолството ни в Тирана за провеждане на спешна среща в Министерството за Европа и външните работи на Албания (МЕВнР) и връчване на нота с искане за информация за обстоятелствата, довели до необходимостта за принудително извеждане на някои от живущите и липсата на възможности за достъп на консула ни в Тирана до тях, пишат от МВнР в позицията си.

В текста се казва, че след получаване на информация, че общината е определила процесът по събаряне да започне на 19 декември, на 18 декември, вечерта, е установен контакт с общината и е отправена молба за отлагане, по възможност, на планираното събаряне. От общината е заявено, че това не е възможно, тъй като има налице съответно решение и срокове за изпълнението му, пишат от МВнР в позицията си.

От МВнР информират, че за пръв път с по-конкретна информация по казуса към посолството в Тирана се обръща представител на собствениците от БНМ през март 2022 г. В съответствие с указанията на МВнР на 30 март 2022 г. посланикът ни в Тирана и завеждащият Консулска служба в посолството са провели среща с Гентиан Кочи - адвокат, представител на БНМ и собственик на жилище в сградата.

На 31 март 2022 г. посланикът ни в Тирана и представители на мисията са посетили квартала, където се намират двете сгради и са провели разговор с някои от живеещите в тях. С официална нота чрез Министерството за Европа и външните работи на Албания , незабавно е изпратено писмо от посланика до Ерион Велиай, кмет на град Тирана. В писмото се обръща внимание, че става въпрос за компактно население от средите на БНМ, които искат да останат да живеят заедно и се поставят редица въпроси, изложени от засегнатите.

Отговор от общината е получен на 30 май 2022 г. Към него е приложен и пакет документи, имащи отношение към актовете за оценка на сградата, уведомления към живущите и други. Цитират се възможностите на законодателството при подобни случаи, като подаване на формуляри за кандидатстване за грантове за ремонт на жилищата, кандидатстване за програма за развитие на районите с цел получаване на възможности за настаняване, посочват се дати, на които жителите на блока е трябвало да се явяват в общината и др. С отговора на общината и изпратените документи е запознат и Гентиан Кочи.

На 28 юни 2022 г., със съдействието на посолството, е организирана среща на Гентиан Кочи с ръководството на община Тирана, на която е присъствал и завеждащият консулската служба в посолството. През ноември 2022 г. адвокатът Кочи информира, че въпросът за събарянето на сградата не е решен.

На 15 ноември посланик Райчевски е провел среща с Генералния директор на съсобствеността на Община Тирана Аурел Чуко, на която са обсъдени възможностите и правата на живущите в сградата, свързани с решенията на общината и предприетите до момента действия, включително за получаване на компенсация. Представителят на общината е информирал на срещата, че живущите в сградата са били уведомявани за взетото решение за събаряне през 2021 г. и 2022 г. Същите са били информирани за възможността да получават месечен бонус за наем на жилище в други сгради, както и за правителствената програма за компенсиране при разрушаване на жилища.

Въпреки многократните препоръки на посолството собствениците в сградата да предприемат законови стъпки за оспорване на решението на общината, реални действия от тяхна страна са предприети едва на 14 декември тази година, когато адвокати, наети от собственици са инициирали допълнителна проверка за състоянието на сградата от частен оценител и на база на неговото становище са внесли искане в Първоинституционния административен съд на Тирана за отмяна на общинското решение за събаряне на блока.

Случаят е обсъден и по време на срещата на президента Румен Радев с представители на БНМ в Албания, която се проведе на 5 декември в Тирана, в присъствието и на министър Николай Милков. На 14 декември посланик Райчевски е запознал с въпроса и министъра за Европа и външните работи на Албания.

На 16 декември, чрез посолството ни в Тирана, с нота до МЕВнР на Албания е изпратено писмо от президента на България до неговия албански колега по казуса. Паралелно с това бяха предприети действия за осъществяване на директен контакт на най-високо ниво, като до момента тези усилия не се увенчаха с успех, пишат още от МВнР в позицията си.

От ведомството добавят, че ще продължат да следят с повишено внимание развитието на случая, като българското посолство в Тирана поддържа постоянен контакт с представителите на БНМ от жилищната сграда.

От БТА припомнят хронологията на земетресенията в Албания. 

На 21 септември 2019 г. след 16:00 ч. следобед в Албания е регистрирано земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е на 6 км от град Дуръс в северна посока и на 33 км западно от столицата Тирана. Трусът е последван от вторични трусове през цялата нощ. Земетресението е станало на дълбочина 10 км под земната повърхност. Ранени са 132 души и са нанесени материални щети на над 600 сгради, включително 5 училища и един медицински център. Земетресението е най-силното от 30 години насам.

На 26 ноември 2019 г. в 3.54 ч. сутринта в Албания е регистрирано земетресение с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер с епицентър на 10 км северозападно от град Шияк и на около 30 км западно от столицата Тирана. Трусът е на дълбочина 10 км. Загиват 51 души, над 3000 души са ранените. Повредени са над 11 000 сгради и над 5000 души остават без покрив. Сред най-засегнатите градове са Тирана, Дуръс, Тумана, Лежа. Земетресението е последвано от многобройни вторични трусове, включително три с магнитуд между 5,1 и 5,4. То е усетено по адриатическото крайбрежие, както и в съседните Косово, Черна гора, Гърция, южните части на Сърбия, Република Северна Македония и България. В Албания и Косово на 27 ноември 2019 г. е обявен ден на траур в памет на жертвите на земетресението. Това е най-силното земетресение в Албания за последните 40 години. През 1979 г. при земетресение от 6,9 по скалата на Рихтер загиват 136 души, а над 1000 са ранени.