Младият кандидат от Демократическата партия Пийт Бутиджидж реши да се оттегли от надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес. Бутиджидж направи изявление в своя град Саут Бенд в щата Индиана.

"Нашата цел винаги е била да помогнем за обединяването на американците, за да бъде победен Доналд Тръмп", каза той, застанал до съпруга си, пред свои привърженици.

"Трябва следователно да признаем, че на този етап от надпреварата най-добрият начин да останем верни на тези цели е да се оттеглим и да помогнем за обединението на нашата партия и на нашата страна", добави Бутиджидж.

Това изявление бе направено след тежкото поражение в Южна Каролина, което показа, че му е трудно да мобилизира чернокожите избиратели.

Той се отказва от надпреварата два дни преди супервторника, на който 14 щата ще изберат свой кандидат.

Трийсет и осем годишният бивш кмет на Саут Бенд поднесе изненада, като спечели партийните събрания в Айова, изпреварвайки сенатора Бърни Сандърс.

Той бе първият кандидат открит хомосексуалист, който имаше шанса да получи номинацията на голяма партия за президентските избори. В дебатите се позиционира като умерен кандидат и разкритикува прекомерното залитане на партията наляво.