Поредна нощ Одеса бе атакувана с дронове. Сирените бяха задействани снощи към 22:30 ч. местно време. Областните власти съобщиха, че дронове летят към Затока край Белгоподднестровск, предава БТА.

Около 23:00 ч. в местните канали на "Телеграм" бе съобщено, че група дронове наближават Одеса. Към 23:15 ч. в украинския черноморски град се чуха силни експлозии.

Дроновете са летели откъм Черно море в посока на Одеса, Черноморски и Белгородднестровск.

Междувременно при руски атаки вчера загинаха двама цивилни в североизточната част на Харковска област и още един човек на запад в Черниговска област, предаде Ройтерс, като се позова на изявления на местните власти.

Губернаторът на североизточната Харковска област Олег Синегубов съобщи в "Телеграм", че при руска атака с ракетна система с многократно изстрелване двама цивилни са загинали в град Купянск, завзет обратно от украинските сили в края на 2022 г. район, където сега има активност на руските сили.

Синегубов добави, че при удар срещу град Чухуев, разположен край областния център Харков, са били ранени двама души. Нанесени са били също така и щети на жилищна сграда и магазин, добавя БТА.

В Черниговска област, намираща се северно от украинската столица Киев, при минометен обстрел е загинал един човек, съобщи в "Телеграм" областният управител Вячеслав Чауш.

Ройтерс не бе в състояние да провери тези съобщения чрез независими източници, добавя БТА.

На този фон Укринформ, позовавайки се на информация, представена на пресконференция от заместник-началника на регионалната военна администрация на Донецк Игор Бойко, съобщи, че около 514 хиляди души живеят в момента в Донецка област, която сега е под контрола на украинското правителство, а над 60 хиляди от тях трябва да бъдат евакуирани.

"В момента в областта живеят около 514 хиляди души. Не мога да кажа, че всички трябва да напуснат. Но преди всички трябва да се евакуират възрастните, пенсионерите, семействата с деца, хората с ограничена подвижност. Както и тези, живеещи на местата, които са най-близо до линията на фронта", каза Игор Бойко.

Той настоя, че е необходима евакуация от териториите в северната част на областта, включващи градовете Лиман и Святогорск, района на Бахмут, Часов Яр, Торецк, а след това и района на Покровск, Авдеевка и Маринка, Очеретине, Новогродовка и Кураховка, както и Мирноград.

"Настояваме хората от тези населени места първи да се евакуират. В тези райони живеят над 60 хиляди души", каза заместник-ръководителят на областта, цитиран от БТА.

Руските нашественици засилиха обстрела срещу селищата в Донецка област през декември 2023 г., поради което украинските власти решиха да разширят задължителната евакуация на населението.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия над 1,3 млн. души са били евакуирани от Донецка област, включително над 164 хиляди деца.