Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обвини анкетната комисия в Камарата на представителите, която разследва смъртоносния щурм на Капитолия, че иска да му попречи да се кандидатира отново за поста на изборите през 2024 г., предаде Франс прес.

Няколко часа по-рано комисията препоръча да бъдат повдигнати редица обвинения на Тръмп.

"Всички тези истории, целящи да бъда съден, са, подобно на процеса по импийчмънт, пристрастен опит да бъдем отстранени, аз и Републиканската партия, от надпреварата за Белия дом", реагира бившият президент на САЩ в своята социална мрежа "Трут соушъл".

Ако бъде съден и признат за виновен, Тръмп няма да има право да се кандидатира на президентските избори през 2024 г.

Анкетната комисия в американската Камара на представителите за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. препоръча федералните прокурори да повдигнат на бившия президент Доналд Тръмп обвинения в метеж.

Специалната комисия, оглавена от демократите, поиска от министерството на правосъдието да повдигне обвинения срещу бившия президент републиканец, включително за възпрепятстване на официална процедура в Конгреса, заговор за измама срещу САЩ и за метеж. Искането не е задължаващо, но може да увеличи натиска върху прокурорите, които извършват множество разследвания срещу Тръмп, да предприемат действия, отбелязва Ройтерс.

Комисията препоръча също четирима републиканци в Камарата на представителите, включително лидера на партийната група в долната камара на Конгреса Кевин Маккарти, да бъдат предадени на комисията по етиката, че не са се отзовали на призовките да дадат показания в рамките на разследването.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса на 6 януари 2021 г., докато той утвърждаваше победата на демократа Джо Байдън на президентските избори два месеца по-рано. Републиканецът не призна поражението си и не спира да твърди, че е загубил с измама. При смъртоносния щурм на Капитолия петима души загинаха.