Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе днес в Сараево митинг, за да мобилизира гласоподавателите зад граница преди предсрочните избори на 24 юни, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Събитието в Босна и Херцеговина е единственият митинг, който Ердоган се планира да организира в Европа преди изборите.

Ключови западноевропейски правителства, в т.ч. германското, попречиха на подобни прояви на своя територия, след като миналата година, когато турските политици водеха кампания за решаващ референдум, напрежението се изостри.

Около 10 хиляди поддръжници на Ердоган от цяла Европа, половината от тях от Германия, се очакват на мястото на събитието в Сараево днес вечерта, посочи Съюзът на европейските турски демократи - групата, която организира митинга.

В Германия, където живее най-голямата турска диаспора, има приблизително 1,4 милиона турци, с право на глас на юнските избори за президент и парламент в Турция.

Домакинското шоу на Ердоган

140 години след края на Османската империя, към която е принадлежала и Босна и Херцеговина, турският президент може да се чувства в Сараево тук като у дома си и да държи предизборната си реч пред възторжена публика, пише в Дойче веле Зоран Арбутина под заглавие "Домакинско шоу на Ердоган в Сараево". При това без да се опасява от критики, както в повечето други европейски страни.

От няколко години Ердоган се опитва да утвърди Турция като регионална сила на Балканите. От една страна иска да обвърже обеднелите страни към турски инвеститори чрез малки и по-големи икономически проекти. Наскоро той обяви, че ще се ангажира с изграждането на магистрала между Белград и Сараево. От друга страна Ердоган иска да представи Турция като политическа и идеологическа родина на мюсюлманите на Балканите - не на последно място и чрез изтъкване на славното минало на Османската империя. Много наблюдатели говорят в тази връзка за неоосманска политика. Но не е само Турция - също и ЕС, Русия и Китай се борят за засилване на влиянието си над нестабилния регион, изтъква Арбутина.

Той цитира живеещия в Сараево политолог Нерзук Чурак да казва, че опасенията от ролята на Турция на Балканите са преувеличени.

Но политологът гледа критично на предизборната изява на турския президент, защото "говорим за един автократ, който няма нищо общо с либералната демокрация". Според Чурак, проблемът не се състои в популистката и неоосманска реторика на Ердоган, а във факта, че "той арестува десетки хиляди души в собствената си страна, само защото те изразяват свободно мнението си". Подобни режими са опасни, казва Чурак.

В Сараево днес Ердоган ще се срещне с Бакир Изетбегович, мюсюлманския член на босненското председателство (президентството), се посочва в съобщение от кабинета на турския президент.

Изетбегович ще бъде до Ердоган на предизборния митинг.

Сведения за готвен атентат

Турското разузнаване разполага със сведения за планиран атентат срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава Анадолската агенция.

Според източници от разузнаването има информации, че група турски граждани планират опит за убийството на Ердоган.

Живеещи в Скопие турци са се свързали с турски разузнавателни части и са съобщили за непотвърдени сведения, че се готви атентат срещу турския президент по време на негово посещение в балканска страна.

Западни разузнавателни агенции също са се свързали с турското разузнаване, за да го предупредят за подобна заплаха срещу Ердоган по време на предстояща визита на Балканите.

Подробности за предполагаемия план за атентат не са известни, но разузнаването е предприело щателно разследване, отбелязва агенцията.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг заяви, че заплахите не са нещо ново, но те няма да отклонят турския лидер от неговия път.

В Туитър Боздаг написа: "Наясно сме, че има кръгове, които не се чувстват удобно с такъв голям лидер, човек с кауза, и че те искат да се отърват от нашия президент. Тези предупреждения за заплахи за убийство не са нещо ново, винаги ги е имало".