Експерт от ООН, изготвил доклад, в който се казва, че има разумни основания да се смята, че Израел е извършил геноцид в ивицата Газа по време на военната си кампания срещу "Хамас", заяви, че е получавал заплахи по време на мандата си, предаде Ройтерс.

Вчера Франческа Албанезе, специален докладчик на ООН за окупираните палестински територии, представи пред Съвета на световната организация по правата на човека доклад със заглавие "Анатомия на един геноцид". Израел заяви, че "категорично отхвърля" констатациите на Албанезе, отбелязват Ройтерс и БТА.

Запитана дали е била заплашвана във връзка с работата ѝ по доклада, тя заяви: "Да, получавам заплахи. Досега няма нищо, което да ме накара да обмисля допълнителни предпазни мерки. Натиск? Да, но това не променя нито ангажимента ми, нито резултатите от работата ми."

Албанезе, която е специален докладчик на ООН за окупираните палестински територии от 2022 година, не оповести подробности за заплахите и не каза, кой ги е отправял.

"Времената са трудни. Постоянно съм атакувана още от самото начало на мандата си", допълни тя.

Тел Авив обвини Албанезе, че "делегитимира самото създаване и съществуване на държавата Израел". Тя от своя страна отхвърли това обвинение.

Едно от ключовите заключения на експерта от ООН е, че държавното ръководство и армията на Израел преднамерено са "подрили защитните си функции в опит да легитимират геноцидно насилие срещу палестинския народ".

"Единственият разумен извод, който може да бъде направен от разкриването на тази политика е, че има израелска държавна политика на геноцидно насилие спрямо палестинския народ в Газа", се казва още в доклада на Албанезе.

Израелското посолство в Женева заяви, че използването на думата геноцид е "възмутително" и че войната е насочена срещу "Хамас", а не срещу цивилните палестинци.

Албанезе, която е италианска гражданка и работи като адвокат и университетски преподавател, е един от десетките независими експерти в областта на човешките права, упълномощени от ООН да изготвят доклади по специфични кризи и проблеми. Възгледите, изразени от специалните докладчици, не отразяват позициите на световната организация, отбелязва Ройтерс.