Израел вярва, че повече от една трета от оставащите в Газа заложници са мъртви, докладва днес правителството на страната. Междувременно САЩ се стремят към прибирането на телата им в рамките на предложението за спиране на войната с палестинското екстремистко движение "Хамас", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Около 250 души бяха отвлечени в ивицата Газа от бойци от "Хамас" по време на нападението на организацията срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната. Около сто от заложниците бяха освободени през ноември, като в замяна Тел Авив пусна на свобода палестински затворници. Други пък бяха открити - живи или мъртви - от израелските войници.

Според данните на правителството от 120 останали в плен, 43 са обявени задочно за мъртви от израелските власти въз основа на различни източници на информация, включително на разузнаването, кадри от охранителни камери и минувачи и съдебно-медицинска експертиза. Някои официални лица са допълнили в частни разговори, че броят на мъртвите е може би дори по-висок.

"Хамас", който заплашваше в началото на войната да екзекутира заложници в отговор на израелските въздушни удари, по-нататък заяви, че подобни обстрели водят до гибелта на заложниците. Израел не изключва тази възможност, но заяви, че част от откритите тела на пленници показват признаци на екзекуция.

Вчера още четирима заложници бяха добавени към израелския списък със загиналите. 

Четиримата загинали мъже са идентифицирани като 80-годишния Хаим Пери, 80-годишния Йорам Мецгер, 84-годишния Амирам Купър и 51-годишния Надава Попълуел. Всички са били показвани живи във видеозаписи на "Хамас".

В петък президентът на САЩ Джо Байдън разкри план за деескалация, според който някои заложници ще бъдат освободени по време на предварително примирие.

Но посредническите усилия за постигане на тази сделка са затруднени, тъй като Израел настоява в крайна сметка да възобнови кампанията за унищожаване на "Хамас", докато палестинската ислямистка групировка изисква гарантиран край на войната и изтегляне на всички нахлули в анклава противникови сили.