Преговорната рамка на Северна Македония с ЕС все още не е финализирана и не представлява публичен документ, затова не мога да говоря какво ще бъде вътре. Това заявил посланикът на ЕС в Северна Македония Самуел Жбогар, отговаряйки на въпрос кога ще бъде публикувана преговорната рамка, какво ще съдържа и дали ще бъдат обхванати добросъседските отношения с България, пише скопският вестник "Вечер".

Жбогар пояснил, че става дума за същата преговорна рамка с подобна структура като за другите страни от региона с разликата, че в нея трябва да се интегрира новата методология, приета неотдавна от Европейския съвет. По отношение на България Жбогар посочил, че добросъседските отношения са важен елемент от процеса на разширяване, пише "Вечер".

"Това е потвърдено и е част от решението на Европейския съвет от март. Необходимостта от продължаване на изпълнението на договорите, постигнати със съседите и постоянното развитие на добросъседските отношения със сигурност трябва да залегнат в преговорната рамка", заявил Жбогар, цитиран от "Вечер". Преговорната рамка ще бъде оповестена през юни.

Предизборното обещание на Зоран Заев за заплата от 500 евро в Северна Македония е далеч от осъществяване преди изтичането на мандата на правителството, водено от неговата партия СДСМ, а в Сърбия това вече е реалност, пише скопският вестник "Вечер".

Изданието отбелязва, че през март на работещите в Сърбия е изплатена средна заплата от 510 евро. И това без увеличаването на заплатите на медицинските кадри в разгара на кризата с вируса, подчертал сръбският президент Александър Вучич пред ТВ Панчево. Ръководителят на сръбската държава вярва, че до 2025 г. средната заплата в Сърбия ще достигне 900 евро, "ако се запазят мирът и сигурността", пише "Вечер". Средната изплатена нетна заплата на работещ в Северна Македония през март възлизаше на 26 422 денара или 428 евро, пише изданието.

Председателят на комисията за заразни болести д-р Жарко Караджовски заяви в понеделник, че високият брой на заразени с коронавирус в страната се дължи на неспазването на превантивните мерки - носене на маски, събирания и вечери Ифтар по време на Рамазана, пишат изданията в Скопие. "Независен весник" пише, че се очаква Комисията за заразни болести да препоръча полицейски час в кризисните райони Скопие, Куманово, Тетово и Щип от 22 часа до 5 часа сутринта всеки ден.