В Гърция налагат високи глоби при хвърлен фас от кола. Не се позволява и палене на огън в близост до гори.

Във връзка с рязкото покачване на температурите и риск от пожари, гръцките власти съобщават, че полицаи охраняват рискови горски участъци. Налагат се високи глоби при палене на огън на открито и изхвърляне на фасове от леките коли.

Съгласно действащия закон е забранено от автомобилите да се изхвърлят предмети, които могат да предизвикат пожар. Глобата за това нарушение е от 150 евро и се покачва до 5 хиляди евро взависимост от риска.

Да глобяват при нарушения имат право както силите на полицията, така и дежурните пожарникари.

Вземат шофьорската книжка за един месец ако в колата се пуши в присъствие на дете до 12 годишна възраст. Налага се и глоба.

Без книжка може да останете и ако говорите по телефона и шофирате, също ви очаква и глоба от 100 евро.

Гърците започнаха да налагат глоби на плажуващите, които спят в колите си на плажа и на паркинги. Нарушението се тълкува като свободно къмпингуване, което е забранено от закона и се наказва с 300 евро глоба от полицията на място. Ако нарушението премине през съда, глобата е до 3 хиляди евро.

В Гърция въведоха някои ограничения в движението и засилен контрол поради силния трафик. Програмата на туристите не се променя от провеждането на парламентарните избори в неделя. Има ограничения в часовете за движение на товарните автомобили, за да се облекчи трафика на леките коли.

От тази вечер магистралите са безплатни за всички превозни средства по нареждане на министерството на транспорта във връзка с вота в неделя. Засилена е охраната на летища, гари и пристанища.