Руските специални служби работят за гарантиране на безопасността по време на Парада на победата, който ще се проведе на 9 май на Червения площад в Москва, въпреки че има рискове, създавани от Украйна, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Денят на победата е ключова годишнина за президента Владимир Путин, който често напомня, за да засили патриотичните нагласи в страната, че духът и саможертвата са помогнали на Съветския съюз да отблъсне Хитлер с цената на 27 милиона жертви, отбелязва британската агенция.

Няколко руски области обаче отмениха част от мероприятията, с които ще се почете паметната дата, тъй като руските власти се опасяват от проукраински саботьори. Тази година в цяла Русия бяха отменени и шествията на "Безсмъртния полк", в които потомците на военни от Червената армия носят портрети на предците си, борили се срещу нацистите.

От началото на военните действия в Украйна имаше удари с дронове по руски енергийни, логистични и военни обекти. Киев не пое официално отговорност за нито една от тези атаки, но често прави завоалирани или саркастични коментари, с които изразява задоволство.

"Наясно сме, че киевският режим, който стои зад редица подобни нападения и терористични актове, възнамерява да продължи кампанията си. Нашите специални служби правят всичко възможно, за да гарантират сигурността", заяви днес Дмитрий Песков.

"Най-важното е, че специалната военна операция се провежда, за да се изкоренят подобни заплахи за страната ни", допълни той.