Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев отхвърли призивите на президента на САЩ Джо Байдън руските войски да се изтеглят от Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ако Русия сложи край на специалната военна операция без победа, тогава Русия ще престане да съществува, ще бъде разпокъсана на части", написа Медведев в "Телеграм". В същото време той добави, че "ако САЩ престанат да доставят оръжия на режима в Киев, тогава войната ще свърши" - явен намек, че тогава Русия ще победи.

С характерния си оскърбителен тон Медведев разкритикува също и Байдън за вчерашното му обръщение, което отправи към руския народ от Варшава пред поляци.

"Кой е, така или иначе, този странен дядо, който говори с празен поглед от Полша? Защо апелира към народа на друга страна във време, когато си има достатъчно собствени проблеми", попита бившият руски президент.

Медведев обвини САЩ, които по думите му са предизвикали много войни по целия свят, в "мегаломания" и каза, че Байдън е "грохнал". На ръба на "световен конфликт" сме, добави той и заплаши с използване на ядрени оръжия.

Междувременно руският държавен глава Владимир Путин говори на патриотичен концерт в Москва в подкрепа на руската офанзива в Украйна. Той отбеляза "мощното, мистично и свято значение на думите "защитник на Отечеството". Родината е семейство; в сърцата на хората от Русия това е едно и също нещо, каза в слово на московския стадион "Лужники" държавният глава, цитиран от ТАСС.

Според агенцията на проявата се е очаквало да присъстват близо 200 000 души.

При минус 15 градуса по Целзий публиката развяваше стотици руски знаменца, докато на сцената се сменят изпълнители на патриотични песни и руски военни, сражавали се на украинския фронт, посочва АФП.

Руските воини се бият в Украйна героично, мъжествено и храбро. Русия се гордее с тях. Цяла Русия ги подкрепя и всеки, който ги подкрепя, също е защитник на Русия. Днес Русия се бие в Украйна за свои "исторически земи", изтъкна в словото си на концерта Путин.

Деца от украинския район Донбас, най-вече от град Мариупол, се качиха на сцената, притиснаха се до един руски военен и заявиха пред множеството: "Ние ще победим!".

АФП припомня обвиненията срещу Русия, че е отвлякла хиляди украински деца от окупираните от нея територии. Москва, обявила тези земи за анексирани, отрича и твърди, че е организирала съвсем законни осиновявания.

Ръководителите на руските окупационни власти в украинските райони също присъстваха на стадиона и даваха интервюта за руски държавни медии.

"Западът е съучастник във военните престъпления" на Украйна, обвини го Денис Пушилин, шеф на окупационните власти в Донецка област на Украйна, и осъди за пореден път "нацистката идеология" на Киев.

Владимир Путин обяснява решението си да разпали най-кръвопролитния конфликт в Европа от 1945 г., като обвинява Киев, че е организирал "геноцид" на рускоезичните в Украйна. Отговорен за ескалацията на конфликта според него е Западът, който доставя оръжия на украинския си съюзник.